voetbalzone

Jong Oranje door dankzij Nigeria

13 aug 2008, 12:52
Laatst bijgewerkt: 13 aug 2008, 12:52
Advertentie
’Bij hun kloten grijpen’. Dat was wat bondscoach Foppe de Haan van zijn manschappen opdroeg voor het laatste Olympische groepsduel met Japan. Vanaf minuut één was het echter Japan dat het oorlogscredo van de Friese oefenmeester het best naar het veld vertaalde. Oranje wankelde, bibberde, maar ontsnapte uiteindelijk wederom. Met dank aan de scheidrechter én Nigeria.



Volgens De Haan was zijn ploeg tegen de Verenigde Staten ‘voetballend het beste van de twee’, maar wisten de Amerikanen beter om te springen met de omstandigheden. Daarnaast, zo had de bondscoach geconstateerd, waren de Verenigde Staten fysiek gezien ook allemaal net wat beter. Japan liet woensdag vanaf het eerste sluitsignaal zien dat het ook goed heeft gekeken naar dat duel van afgelopen zondag.

Met name op felheid werd de regerend Europees kampioen namelijk overrompeld. De eerste twintig minuten had Oranje weinig in te brengen, en moest het lijdzaam toezien hoe Japan duel op duel als winnaar uit de strijd kwam, en diverse malen gevaarlijk opdook in de voorste contreien. Nederland daarentegen kon de bal niet vasthouden, creëerde geen kansen en was bovenal slordig. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het spel iets beter, maar tot echte mogelijkheden kwam het niet.

In het tweede bedrijf bleef dat grotendeels zo. Royston Drenthe en Ryan Babel waren weliswaar uit een vrije trap dichtbij, maar de beste kansen waren voor de Aziatische opponent. Allereerst moest doelman Kenneth Vermeer een geplaatst schot van spits Yohei Toyoda onschadelijk maken, en vijf minuten later zag de Ajax-doelman een pegel van afstand boven hem op de lat uiteen spatten.

Een kwartier voor tijd bood de Argentijnse arbiter Hector Baldassi echter hulp. Babel werd licht vastgehouden in de hoek van het zestienmeter-gebied, ging naar de grond, en werd rijkelijk beloond met een strafschop. Gerald Sibon, zondag ook al de grote man na zijn 2-2 tegen de VS, schoot recht door het midden hard raak.

Daarna kakte het treffen wat in, hetgeen voornamelijk te wijten was aan de andermaal moeilijke omstandigheden. Roy Makaay was met een bekeken lob nog wel dichtbij de 2-0, maar zag zijn inzet over het doel worden gewipt. In de absolute slotseconde zwijnde Oranje andermaal: Gianni Zuiverloon kon de bal nog net tot hoekschop verwerken alvorens een Japans been de gelijkmaker kon binnentikken.

Omdat Nigeria met 2-1 wist te winnen van de Verenigde Staten heeft Oranje genoeg aan de vijf punten die het in drie duels verzamelde. De VS blijven steken op vier, terwijl Japan af moet druipen met nul uit drie. Groepswinnaar zijn de Afrikanen, die alleen niet konden winnen van Jong Oranje, en met zeven punten doorgaan naar de kwartfinale.
Bezig met laden …