voetbalzone

‘Jong Oranje heeft zichzelf overschat’

03 sep 2008, 22:07
Laatst bijgewerkt: 03 sep 2008, 22:07
Advertentie
Drie weken na de voortijdige en roemloze uitschakeling van Jong Oranje op de Olympische Spelen blikt Foppe de Haan terug op het toernooi in Beijing. In een openhartig vraaggesprek met het Algemeen Dagblad neemt de geroutineerde Fries geen blad voor de mond over de prestaties van zijn 22 jongens. “We regelen en denken teveel voor ze en geven ze veel te weinig verantwoordelijkheid.”

In de kwartfinale van het mondiale sporttoernooi moest de Nederlandse equipe in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in Argentinië, dat uiteindelijk ook het evenement als winnaar zou afsluiten. De Haan had, zo bekent hij, jaren toegeleefd naar een optimaal rendement in China. “Het was mijn grote doel en dat doel is niet door iedereen uit de selectie ondersteund. Dat kwam vooral door de voorbereiding, of eigenlijk het gebrek daaraan, door bepaalde jongens.”

De Haan vreest niet bij die situatieschets man en paard te noemen. Over Evander Sno, die na het zien van een videoband met al zijn acties en balcontacten in één wedstrijd geen discussie met zijn trainer aanging, zegt hij in het dagblad: “Dan ben je dus als trainer direct klaar.” Sno reageerde met weinig woorden op de vertoonde beelden. “Tja trainer, zo voetbal ik nou eenmaal”, zou de huidige Ajacied zich hebben verweerd.

“Voor spelers regelen we teveel, we denken teveel en we geven ze veel te weinig verantwoordelijkheid”, vervolgt de oud-trainer van SC Heerenveen zijn klaagzang. “Bij de clubs zie je dat overal terug. Daar heb je altijd een heel netwerk van mensen rond zo’n elftal hangen. Een voetballer die tegenwoordig in zijn eentje zijn ding doet, is een zeldzaamheid.”

Toch steekt De Haan ook de loftrompet over een aantal spelers. Zo is hij positief te spreken over het duo Roy Makaay en Dirk Marcellis. “Roy heeft fantastisch zijn programma gevolgd, dat was duidelijk te merken. Maar Roy had al vanaf dag één in de gaten dat hij die arbeid uiteindelijk nodig zou hebben. Dirk Marcellis is precies hetzelfde verhaal. Op karakter kunnen zulke jongens ver komen.”
Bezig met laden …