voetbalzone

Jong Oranje stelt bijzonder teleur in laatste oefenwedstrijd voor start EK

Jonathan van Haaster14 jun 2023, 16:25
Laatst bijgewerkt: 14 jun 2023, 16:25
Advertentie

Jong Oranje heeft geen goede generale repetitie achter de rug voor de start van het EK Onder 21. Japan Onder 21 bood in de laatste oefenwedstrijd voor de start van het toernooi uitstekend tegenstand en was met name in de eerste helft de betere partij. Na rust kwam Oranje beter voor de dag, al was het gevaar van Japan ook na de onderbreking niet ver weg. Beide ploegen kwamen uiteindelijk niet tot scoren in het Oostenrijkse Wiener Neustadt: 0-0. Over precies een week, op woensdag 21 juni, begint Jong Oranje zijn EK in Georgië tegen de leeftijdsgenoten van Jong België.

Van de Looi koos enigszins verrassend voor Kjell Scherpen onder de lat. Bart Verbruggen, die een transfer naar Premier League-club Burnley nadert, moest het doen met een reserverol. De verdediging van rechts naar links bestond uit Milan van Ewijk, Micky van de Ven, Sepp van den Berg en Ian Maatsen. Het middenveld bestond uit Ludovit Reis, Kenneth Taylor en Ryan Gravenberch. De voorhoede werd gevormd door Elayis Tavsan, Joshua Zirkzee en Thijs Dallinga. Na rust zou Van de Looi bijna zijn hele elftal wisselen. Alleen Van den Berg zou de hele wedstrijd uitspelen.

Jong Oranje creëerde de eerste kans van de wedstrijd via Tavsan. Japan-doelman Zion Suzuki had een redding in huis, waarna de bal via Kaito Suzuki op de paal belandde. De goede start bleek geen voorbode voor de rest van de eerste helft, waarin Japan de betere ploeg zou blijken te zijn. Het leidde tot een grote kans voor Shunsuke Mito, die van dichtbij over schoot. Mito legde even later af op Kein Sato, wiens schot naast ging. Uit een hoekschop even later kopte Seiji Kimura over. Nederland had moeite met de druk die de Japanners zetten en kwam vijf minuten voor rust opnieuw goed weg. Van den Berg schatte een lange bal van Zion Suzuki verkeerd in, waardoor Shota Fujio de kans kreeg om van een meter of twintig uit te halen. Scherpen voorkwam een treffer met een uiterste redding.

Jong Oranje begon aanzienlijk beter aan de tweede helft. Invaller Brian Brobbey werd diep gestuurd, maar zijn mogelijkheid werd ternauwernood onschadelijk gemaakt door Zion Suzuki. Een andere invaller, Jan Paul van Hecke, kwam even later bijzonder goed weg. De verdediger zette in zijn eigen zestien een tackle in, maar in plaats van de bal raakte hij Yuito Suzuki. De arbiter besloot echter tot het geven van een hoekschop. In de fase daarna werd Jong Oranje vooral over de rechterkant dreigend. Zo werd Brobbey meerdere keren in stelling gebracht. Met name vlak voor tijd kreeg de Ajacied een opgelegde mogelijkheid op een treffer. Van dichtbij stuitte hij echter op Zion Suzuki, waarna de rebound ook niet aan Sven Mijnans was besteed. Aan de andere kant onderscheidde Verbruggen zich op een schot van Yuta Matsumura.

Bezig met laden …