Juventus legt subtopper Fiorentina door hoogstandjes over de knie

Erik van Dam09 feb 2013, 18:53
Laatst bijgewerkt: 09 feb 2013, 18:53

Juventus is voor de tiende keer op rij ongeslagen gebleven tegen Fiorentina. De koploper van Italië was in eigen huis door twee prachtgoals met 2-0 te sterk voor la Viola en tankte dus vertrouwen voor de Champions League-wedstrijd tegen Celtic van aanstaande dinsdag. Het gat tot Napoli bedraagt nu zes punten, maar die ploeg komt later op de avond nog in actie tegen de nummer drie Lazio. Fiorentina blijft zesde in de Serie A.

/

Fiorentina won slechts één van de laatste 22 ontmoetingen met Juventus in de Serie A en moest ook ditmaal zijn meerdere erkennen in de titelverdediger. In de eerste helft bood de ploeg van Vincenzo Montella prima tegenstand, maar keek het bij rust wel tegen een 2-0 achterstand aan. Het tempo lag betrekkelijk hoog op de bij vlagen dorre grasmat in Piëmonte en de beste kansen waren voor de gastheer. Na tien minuten knalde Claudio Marchisio met links net naast en na een kwartier trof Mirko Vucinic na een snelle vrije trap de benen van Emiliano Viviano.

Het publiek was tot zover de winnaar, want ook Fiorentina liet zijn aanvalsdrang zien en maakte er met Juve een aantrekkelijk duel van. Stevan Jovetic was na een kwartier dichtbij de 0-1, maar uit de draai knalde hij op het voetstuk van Gianluigi Buffon. Dat bleek een dure misser, want na twintig minuten opende de Oude Dame de score. Mirko Vucinic nam een afvallende bal op de pantoffel en die bal sloeg als een granaat in bij Viviano. Het betekende zijn eerste treffer van buiten het strafschopgebied sinds maart 2012.

/

Vucinic liet na om er van dichtbij 2-0 van te maken, maar Alessandro Matri had wel succes. Na een heerlijke aanname en dito vooractie van Arturo Vidal schoof hij de bal zonder schoen (!) binnen. De zwart-witte equipe van Antonio Conte zat op rozen en begon de tweede helft ook goed; Vidal was dichtbij de 3-0, maar knalde over. Hierna werd het balbezit aan de bezoekers uit Florence gelaten, maar zij deden daar in aanvallend opzicht niets mee. De tijd tikte in het voordeel van Juve weg en de thuisploeg solliciteerde nog bescheiden naar een treffer.

Matri mikte dik twintig minuten voor tijd net voorlangs en invaller Sebastian Giovinco liet doelman Viviano met een krullend schot zich strekken. Een smet op de zege was het uitvallen van de aan zijn knie gekwetste Vucinic en bovendien zijn Claudio Marchisio en Federico Peluso vanwege een gele kaart geschorst voor het treffen met AS Roma. Ook met Mounir El Hamdaoui speelde Fiorentina niets meer klaar. Juventus reist dinsdag met vertrouwen af naar Glasgow voor de eerste ontmoeting met Celtic in de achtste finale van de Champions League.