Juventus neemt sportieve wraak in Derby d'Italia

Bart Kruyt30 mrt 2013, 15:55
Laatst bijgewerkt: 30 mrt 2013, 15:55

Juventus heeft revanche genomen op Internazionale. I Nerazzurri maakten in november met een 1-3 zege in Turijn een einde aan de ongeslagen reeks van 47 duels van Juve, maar gingen zaterdagmiddag in eigen huis met 1-2 onderuit tegen de titelverdediger. La Vecchia Signora staat nu twaalf punten voor op Napoli, maar heeft wel één duel meer gespeeld. Maarten Stekelenburg ging met AS Roma onderuit tegen hekkensluiter Palermo (2-0) en ook Fiorentina ging in de fout.

/

Internazionale - Juventus 1-2
Internazionale was in november dus de betere in de Derby d’Italia, maar was in het eigen Giuseppe Meazza niet bij machte om de koploper pijn te doen. Al na vier minuten kwamen de bezoekers op voorsprong door een schitterende treffer van Fabio Quagliarella, die de bal van circa achttien meter in het kruis draaide. De thuisploeg, die in de laatste acht Serie A-duels maar twee keer won, kon door een gebrek aan ideeën het tactisch slimme Juventus weinig verontrusten. Gianluigi Buffon moest zich nog wel strekken op een schot van Antonio Cassano en een kopbal van Rodrigo Palacio werd na een kwartier van de lijn gehaald. Inter moest echter winnen om uitzicht te behouden op Champions League-voetbal en kon halverwege dus niet tevreden zijn.

Tien minuten na rust kwam de gastheer op gelijke hoogte. Na zeldzaam balverlies van Andrea Pirlo bediende Cassano kompaan Palacio, die binnenschoof: 1-1. Het twintigste seizoensdoelpunt van de Argentijn leverde Inter echter niet de gewenste impuls op voor een eventuele zege, want na een uur pakte Juventus een nieuwe voorsprong. Quagliarella bediende Alessandro Matri, die van dichtbij de 1-2 binnentikte. Het tempo steeg hierna, vooral omdat Inter zich een zeperd niet kon veroorloven. Juventus nam de zege echter mee naar Turijn en richt zich nu op het Champions League-duel met Bayern München van aanstaande dinsdag. Aan de kant van Inter kreeg Esteban Cambiasso in de slotfase van het duel overigens nog een rode kaart na een verschrikkelijke trap op de enkel van Sebastian Giovinco.

/

Palermo - AS Roma 2-0
Palermo won dit seizoen pas drie keer en boekte de laatste overwinning in november, terwijl AS Roma uit de laatste vijf duels dertien punten haalde. De bezoekers reisden dan ook met een goed gevoel af naar Sicilië, maar keken bij rust tegen een verrassende 2-0 nederlaag aan. Stekelenburg werd na twintig minuten voor het eerst gepasseerd, toen Josip Ilicic de score opende, en Fabrizio Miccoli (die even voor de openingstreffer ook al de lat had geraakt) verdubbelde tien minuten voor de thee op aangeven van Ilicic de marge. Roma, dat deze week het twintigjarige jubileum van Francesco Totti in het eerste elftal vierde, moest voor rust zodoende vol aan de bak. De bezoekers hadden echter duidelijk hun dag niet en wisten zich niet terug te knokken in de wedstrijd, waardoor Lazio de stadsgenoot passeerde op de ranglijst.

Lazio - Catania 2-1
Louis Saha stond zaterdagmiddag voor het eerst in de basis tijdens een thuiswedstrijd van Lazio en kreeg in de eerste helft van het duel met Catania direct een enorme kans om ook te scoren. De Fransman kon de bal binnenglijden nadat Mariano Andujar een schot van Antonio Candreva niet had weten te klemmen, maar tot de verbazing van velen schoot Saha voor een open doel naast. Lazio bleef hierna de bovenliggende partij en Lorik Cana raakte de lat, waardoor de gewenste openingstreffer dus uitbleef. Catania wist daar in de tweede helft van te profiteren, want Mariano Julio Izco zette de bezoekers vijf minuten na de thee op een onverdiende voorsprong. Lazio gaf zich echter niet gewonnen en kwam dankzij een eigen goal van Nicola Legrottaglie weer langszij, waarna een benutte penalty van Antonio Candreva de drie punten opleverde: 2-1.

Cagliari - Fiorentina 2-1
Fiorentina verspeelde drie dure punten in de strijd om een direct plaatsbewijs voor de Champions League. De ploeg van Vincenzo Montella kwam na tien minuten op achterstand door een treffer van Mauricio Pinilla, die van dichtbij in het dak van het doel schoot in het lege Stadio Saint’Ela. Er mochten vanwege de onveiligheid van het onderkomen namelijk geen fans aanwezig zijn en de supporters mistten dus ook de 2-0 van Pinilla, die vijf minuten voor rust een strafschop benutte. La Viola , dat de laatste drie duels won, deed een kwartier voor tijd nog wat terug via Juan Cuadrado, maar Cagliari hield de punten in eigen huis. De club uit Sardinië verloor nu maar één keer in de laatste elf duels en Fiorentina moet hopen dat AC Milan zaterdagavond punten verspeelt tegen Chievo.