Juventus nog geen kampioen, gifbeker van AC Milan moet leeg

Thijs Post29 apr 2015, 22:41
Laatst bijgewerkt: 29 apr 2015, 22:41

Juventus is nog altijd niet officieel kampioen van Italië. Zondag miste de lijstaanvoerder al een eerste kans door te verliezen van stadsgenoot Torino en woensdag kreeg de ploeg van Massimiliano Allegri een tweede mogelijkheid. Omdat achtervolger Lazio tegen Parma razendsnel wegliep naar 3-0, kon Juventus al snel fluiten naar een titelfeest. De overwinning van Juventus op Fiorentina (3-2) deed er daarom niet meer toe. Ondertussen blijft het bij een dramatisch AC Milan maar rommelen.

Juventus - Fiorentina 3-2
Juventus wist dus dat het kampioen kon worden, maar de ploeg van Allegri speelde in de eerste helft niet bepaald denderend tegen Fiorentina. Het eerste gevaar, via Fernando Llorente, werd eenvoudig onschadelijk gemaakt door Fiorentina-keeper Norberto Neto. Na een halfuur beging Andrea Pirlo, niet de beste verdediger, een overtreding op Joaquín in het strafschopgebied. Fiorentina had dit seizoen nog geen strafschop benut, maar Gonzalo Rodríguez deed dat nu wel: 0-1. De gelijkmaker zou al snel vallen en dat gebeurde uit een controversiële vrije trap. Neto kwam ver uit zijn doel en tackelde Stefano Sturaro. De spelers van Juventus schreeuwden om rood, dat kwam er niet, maar een doelpunt wel.

Uit de toegekende vrije trap kopte Llorente raak (1-1). Juventus ging gesterkt door dat doelpunt op zoek naar de 2-1 en zou die krijgen via topschutter Carlos Tévez. De Argentijn anticipeerde uitstekend op een pass van Patrice Evra en kopte de bal met een fraaie boog over keeper Neto. Fiorentina dacht diep in de tweede helft op gelijke hoogte te kunnen komen, toen Gonzalo Rodríguez voor de tweede keer mocht aanleggen voor een strafschop. Hij knalde de bal echter naast. Dat was koren op de molen van Tévez, die met een heerlijke inzet zijn twintigste van het seizoen maakte en daarmee de wedstrijd besliste: 3-1. Met een schitterende vrije trap maakte Josip Ilicic nog wel de 3-2, maar dat was voor de statistieken.

Lazio - Parma 4-0
Lazio wist dus dat het moest winnen om Juventus nog langer van de titel te houden, al zullen de Romeinen met de gedachten ook bij achtervolger AS Roma geweest zijn. Van hekkensluiter Parma hadden de hoofdstedelingen, nog altijd zonder de geblesseerde Stefan de Vrij, in ieder geval helemaal niets te vrezen. Na een kwartier stond het 3-0 en was de wedstrijd al gespeeld. De openingstreffer was een prachtige goal: Marco Parolo ramde de bal van grote afstand tegen de touwen.

Niet lang daarna viel de 2-0. Felipe Anderson, dit seizoen de absolute revelatie van de Serie A, deed het voorbereidende werk voor Stefan Radu. Diens inzet werd nog gekeerd, maar de geslepen Miroslav Klose was er als de kippen bij om binnen te tikken. Het arme en geplaagde Parma hing al uitgeteld in de touwen en kreeg na een kwartier ook de 3-0 van Antonio Candreva, die bij een pass van Senad Lulic aan buitenspel ontsnapte, om de oren. Pas diep in de tweede helft breidde Lazio de score verder uit, toen Keita Baldé Diao de laatste treffer van de avond voor zijn rekening nam. Parma is door de nederlaag officieel gedegradeerd.

AC Milan - Genoa 1-3
Terwijl er op de achtergrond van alles speelt rond een overname van AC Milan, de Thaise rijkaard Bee Taechaubol is in Milaan voor gesprekken met Silvio Berlusconi en diens dochter en directrice Barbara, moest er woensdagavond gewoon gevoetbald worden door AC Milan. I Rossoneri maken nog een kleine kans op plaatsing voor Europees voetbal, maar dan moeten wedstrijden als die tegen het hoger geklasseerde Genoa wel gewonnen worden. Met Marco van Ginkel en Nigel de Jong in de basis maakte AC Milan echter bijzonder weinig indruk, want in de eerste helft had het bezoekende Genoa verreweg het beste van het spel in San Siro. Keeper Diego López voorkwam met enkele prachtreddingen een vroege achterstand van de thuisploeg. De druk werd echter steeds verder opgevoerd door Genoa en een doelpunt van de bezoekers zat eraan te komen.

Die treffer zou even voor rust vallen, toen Andrea Bertolacci het halve veld over mocht rennen, een sliding van Adil Rami kon ontwijken en af kon ronden. De rapen waren bijzonder gaar voor trainer Filippo Inzaghi, want de fans van AC Milan staken voorafgaand en tijdens de wedstrijd hun ongenoegen niet onder stoelen of banken en dat werd er na de goal niet minder op. Na rust werd het er niet beter op voor AC Milan: op aangeven van Iago Falque tekende Tino Costa al snel voor de 0-2. Philippe Mexès zorgde met een fraaie knal voor hoop, maar daarna kreeg topscorer Jérémy Ménez van AC Milan rood en diep in de blessuretijd maakte Falque met een strafschop het leed nog erger: 1-3.

Sassuolo - AS Roma 0-3
Voor AS Roma staan er nog zeer belangrijke wedstrijden op het programma. I Giallorossi voelen de hete adem van Napoli in de nek en afdaling naar plek vier zou desastreus zijn, met het oog op plaatsing voor de Champions League. Het beste scenario zou zijn om stadsgenoot Lazio voorbij te steken, omdat AS Roma zich zo direct plaatst voor de groepsfase van de Champions League. De bezoekers begonnen in ieder geval uitstekend: Seydou Doumbia, die in januari voor circa vijftien miljoen euro werd gekocht van CSKA Moskou, zette met een fraaie kopbal de 0-1 op het bord.

Na een klein halfuur tekende Alessandro Florenzi op magistrale wijze voor de 0-2. Florenzi kapte een eerste tegenstander uit, passeerde een tweede en ramde de bal op werkelijk fantastische wijze in het net voor een verdubbeling van de marge. Er was geen vuiltje aan de lucht voor AS Roma, dat diep in de tweede helft via Miralem Pjanic nog uitliep naar 0-3.