voetbalzone

Juventus wordt door UEFA verbannen van Europees voetbal

Bart DHanis28 jul 2023, 19:33
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:06
Advertentie

Juventus is door de UEFA uitgesloten van deelname aan de Conference League komend seizoen. Naast de uitsluiting heeft Juventus ook een boete van twintig miljoen euro gekregen. Tien miljoen daarvan is voorwaardelijk en wordt kwijtgescholden wanneer de boekhouding van 2023, 2024 en 2025 wel in orde is. Fiorentina neemt de plaats van Juventus over en gaat dus wél uitkomen in het toernooi.

De Italiaanse grootmacht krijgt deze sanctie opgelegd vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels. De Club Financial Control Body (CFCB) stelde onderzoeken in naar Juventus en concludeerde dat Juventus de FFP-regels had geschonden. Hierop werd in augustus van 2022 een schikkingsovereenkomst gesloten met Juventus, waardoor de club niet uitgesloten zou worden van Europees voetbal.

Echter, het CFCB heeft nu besloten dat la Vecchia Signora ook de regels van die overeenkomst niet heeft gehanteerd, en schort deze dan ook op. Hierdoor is Juventus nu dan alsnog definitief uitgesloten van Europees voetbal. Omdat de club afgelopen seizoen als zevende eindigde, betekent deze maatregel dat ze niet zullen meedoen in de strijd om de Conference League.

Afgelopen seizoen ondervond Juventus al de gevolgen van het gerommel in de boekhouding. De aanklager betaald voetbal in Italië oordeelde dat de club hun transfersommen kunstmatig opvoerde om er financieel beter vanaf te komen. Door dit gesjoemel werden uiteindelijk vijftien punten afgetrokken, waardoor de ploeg van de derde naar de tiende plaats zakte.

In november 2022 stapten voorzitter Andrea Agnelli, vice-voorzitter Pavel Nedved, Federico Cherubini en zeven andere leden van de raad van bestuur op, omdat de druk te groot werd. De opgestapte bestuursleden worden eveneens zwaar gestraft. Paratici, die momenteel bij Tottenham Hotspur werkzaam is, wordt tweeënhalf jaar geschorst. Voormalig Juve-preses Agnelli wordt voor een jaar uitgesloten. Daarnaast krijgt Cherubini een schorsing van één jaar en vier maanden, terwijl Nedved acht maanden moet brommen.

Bezig met laden …