Kaapverdië krijgt te weinig tegen Ghana en sneuvelt in kwartfinale

Matthijs van Laar02 feb 2013, 17:00
Laatst bijgewerkt: 02 feb 2013, 17:00
/

Ghana is nog altijd in de race voor de vijfde Afrika Cup-winst in de historie van het land. Toernooirevelatie Kaapverdië maakte het de Afrikaanse voetbalgrootmacht met name na rust bijzonder lastig, maar invaller Mubarak Wakaso bracht verlichting. Eerste tekende hij vanaf de stip voor de 1-0, om vervolgens in blessuretijd de wedstrijd definitief te beslissen. Ghana treft nu in de halve eindstrijd de winnaar van het duel tussen Togo en Burkina Faso.

Ghana werd op voorhand wel een plekje bij de beste acht van Afrika toegedicht, maar Kaapverdië verbaasde vriend en vijand door in de groepsfase onder meer Marokko achter zich te laten. De toernooidebutant kon, evenals de favoriete Black Stars, aanvankelijk echter niet aantonen waarom de ploeg zich bij de beste twee landen van groep A wist te scharen. Het eerste bedrijf stond dan ook bol van de fouten en leverde nauwelijks noemenswaardige momenten op voor beide doelen. Héldon was na een vermakelijke dribbel nog het dichts bij een treffer, maar de middenvelder van Kaapverdië mikte vervolgens over.

Na de pauze werd het leuker. Ghana kwam na 54 minuten spelen op voorsprong uit een strafschop, die werd toegekend na een overduidelijke overtreding van Carlitos op Asamoah Gyan. Wakaso, die net in het veld stond, schoot de bal door het midden en zag doelman Vozinha naar de hoek gaan. Kaapverdië bleek echter niet aangeslagen en kreeg twee minuten na de tegenslag een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Héldon verzuimde echter om het prima voorbereidende werk van Platini een vervolg te geven.

De Kaapverdianen werden nadien beter en beter. Doelman Fatau Dauda van Ghana zag het allemaal op zich afkomen, maar had het geluk dat de aanvallers van de tegenpartij hun vizier stuk voor stuk niet helemaal op scherp hadden staan. De goalie wist zichzelf echter ook te onderscheiden: een inzet van Djaniny, de grootste kans van de wedstrijd, werd door de atletische sluitpost op knappe wijze net buiten het doel gehouden. In blessuretijd maakte Wakaso het Ghanese feestje vervolgens compleet: hij werkte na een snelle tegenstoot (zonder de mee naar voren gekomen Vozinha) de bevrijdende 2-0 binnen.