Kalou schiet Ivoorkust naar kwartfinale

13 aug 2008, 15:41
Laatst bijgewerkt: 13 aug 2008, 15:41
Dankzij een late treffer van Salomon Kalou heeft Ivoorkust zich geplaatst voor de kwartfinale in het olympisch voetbaltoernooi. De Afrikanen kenden een moeilijke partij tegen de taaie Australiërs, maar trokken na negentig minuten voetbal toch aan het langste eind (1-0).

De eerste kans van de wedstrijd was voor de Ivorianen. Franck Dja Djedje legde aan voor een verwoestend schot, maar doelman Adam Federici bracht in twee instanties redding. De Aussies sloegen echter meteen terug middels David Carney, echter werd zijn inzet van de lijn gehaald door Souleymane Bamba.

In tegenstelling tot het duel tegen Argentinië gingen de Australiërs vol voor de overwinning om het olympisch verblijf te verlengen. Het onbrak de ploeg van Graham Arnold echter aan scherpte voor het doel, iets waar de Afrikanen over konden meepraten dit duel.

Kalou had in de tweede helft een aantal opgelegde mogelijkheden om de score te openen, maar de oud-Feyenoorder faalde herhaaldelijk oog in oog met de Australische doelman. Ook Emmenuel Kone had de openingstreffer op z’n schoenen in de 61ste minuut na goed voorbereidend werk van Kalou, maar ook hij miste scherpte.

Net toen het duel in een bloedeloze 0-0 dreigde te eindigen sloeg Kalou alsnog toe. De Chelsea-aanvaller ontving de bal van de razendsnelle Gervinho en joeg de bal hoog in het doel. De late treffer verzekerde de Olifanten van een plekje in de kwartfinale, waar met Nigeria afgerekend zal moeten worden.