Kameroen walst over Zambia heen

26 jan 2008, 18:57
Laatst bijgewerkt: 26 jan 2008, 18:57
Titelfavoriet Kameroen heeft zich uitstekend weten te herstellen van de 4-2 nederlaag tegen Egypte in het eerste duel op de Afrika Cup. De Ontembare Leeuwen toonden zich veel efficiënter dan opponent Zambia, dat met 5-1 werd afgedroogd.

Na een ietwat afwachtend eerst half uur was het binnen 15 minuten gedaan met het verzet van de Zambianen, die in het eerste duel nog met 3-0 hadden gewonnen van Soedan. Newcastle United-middenvelder Geremi opende de score, en zijn goede voorbeeld werd vijf minuten later gevolgd door Joseph Desire Job. Op slag van rust zorgde Achille Emana voor de beslissende derde treffer.

Na de pauze was het de beurt aan Samuel Eto’o. De aanvaller van Barcelona schoot eerst uit een vrije trap tegen de hand van een verdediger van Zambia, en zag het voorval beloond worden met een strafschop. Vanaf elf meter tekende de sterspeler van Kameroen voor zijn veertiende treffer ooit in de Afrika Cup, waarmee hij op gelijke hoogte komt met de Ivoriaanse recordhouder Laurent Pokou.

Job deed andermaal zich spreken door zeven minuten voor het slotsignaal de 5-0 te produceren, maar het dapper strijdende Zambia kreeg in de 89ste minuut alsnog loon naar werken. Felix Katongo gleed de verdiende eretreffer tegen de touwen voor de Chipolopolo.

Later vanavond komt Soedan nog in actie tegen titelverdediger Egypte. Bij winst verzekeren de Farao’s zich alvast van een plaatsje in de kwartfinales. Kameroen, Zambia en ook Soedan mogen dan allen nog hopen op de overgebleven plek bij de beste acht.