voetbalzone

Kampioen Maaskant kreeg telefoon: 'Of we de sigaren wilden uitmaken'

Peter Nusselder16 mei 2011, 14:33
Laatst bijgewerkt: 16 mei 2011, 14:33
Advertentie

In zijn eerste jaar als trainer van Wisla Kraków werd Robert Maaskant direct kampioen van Polen. De Nederlandse coach vierde dat zondag, geheel tegen zijn gewoonte in, met een glas wodka, een champagnedouche en een dikke sigaar. “Het gaat er hier Zuid-Europees aan toe”, vertelt Maaskant.

/

De geheelonthouder rookt en drinkt normaal gesproken niet en zal er dan ook niet rouwig om geweest zijn dat hij gesommeerd werd zijn sigaar uit te maken. “In Polen is er een streng stadionbeleid”, vertelt de oefenmeester aan het ANP. “Ik had een grote doos Havana's voor de hele staf. Stonden we daar te roken, kwam er een telefoontje van de hoogste politiefunctionaris uit Warschau. Of we onze sigaren onmiddellijk wilden uitmaken”, kijkt Maaskant maandag terug.

Wisla werd kampioen door met 1-0 van stadgenoot Cracovia te winnen. “Het was wat dat we uitgerekend in de derby de titel konden pakken. Die wedstrijd staat hier bekend als een 'heilige oorlog'. De rivaliteit is heftig. De supportersgroepen van de uitspelende ploeg zijn ook niet welkom. Cracovia strijdt bovendien tegen degradatie”, aldus de succesvolle trainer, die begin dit seizoen overkwam van NAC Breda.

“Er stond een enorme druk op. De tackles waren scherp, het was geen sambavoetbal”, vervolgt Maaskant. “We wilden bovendien de titel zo snel mogelijk binnenhalen. Dit was de eerste gelegenheid. Een paar jaar geleden stond Wisla er net zo voor en konden ze die laatste punten maar niet voor elkaar krijgen.” Ditmaal lukte het wel, en dus gaat de ploeg uit Krakau de Champions League in. “Ze hebben vaak pech gehad met de loting; Real Madrid, Barcelona. Dat kan nu niet gebeuren. Ik geloof dat we in de derde ronde hooguit de kampioen van België kunnen treffen.”

Bezig met laden …