Kane groeit uit tot held van Tottenham; Kishna viert feest in Rome

Daniel Cabot Kerkdijk26 nov 2015, 19:53
Laatst bijgewerkt: 26 nov 2015, 19:53

Tottenham Hotspur is zeker van een plek in de knock-outfase van de Europa League. Het team van Mauricio Pochettino had donderdag aan een doelpunt van Harry Kane voldoende om FK Qarabag te verslaan en een van de toegangsbewijzen in Groep J te bemachtigen. Schalke 04 won tegelijkertijd in Groep K nipt van APOEL Nicosia en overwintert eveneens in Europa. Lazio had in Groep G tegen Dnipro Dnipropetrovsk voldoende aan een punt, maar trakteerde de supporters op een overwinning en plaatsing voor de volgende ronde van het op een na belangrijkste Europese clubtoernooi.

FK Qarabag - Tottenham Hotspur 0-1
Het team van Pochettino had in de eerste 45 minuten weliswaar meer balbezit, maar de Londenaren slaagden er niet in om echte kansen te creëren. Qarabag liet opnieuw zien dat men voor eigen publiek lastig te verslaan is. Hoewel voor Tottenham komend weekeinde het belangrijke duel met Chelsea op het programma staat, verschenen Harry Kane, Christian Eriksen en Son Heung-Min wel aan het startsignaal. Het drietal kon echter niet voor gevaar zorgen.

Bij Qarabag had Dani Quintana een mogelijkheid, maar Hugo Lloris zorgde ervoor dat de eerste helft geen winnaar kende. Na rust ging het duel op en neer en was Tottenham in de 64e minuut dicht bij de 0-1: Ibrahim Sehic tikte een inzet van Son op de lat. Tien minuten eerder had Rydell Poepon zich laten vervangen door Samuel Armenteros. De beslissing viel uiteindelijk in de 78e minuut: na een hoekschop van Son kopte Kane van dichtbij raak.

AS Monaco - Anderlecht 0-2
Mario Pasalic en de uitstekende spelende Stephan El Shaarawy vergaten Monaco op voorsprong te zetten en gaandeweg kreeg Anderlecht meer grip op de wedstrijd. Paars-Wit werd echter pas in de slotfase van de eerste helft gevaarlijk en Guillaume Gillat brak de score met een schitterend vluchtschot open: 0-1. Monaco slaagde er ook in de tweede helft niet in om te scoren, want onder anderen João Moutinho, Fabinho en Lacina Traoré hadden het vizier niet op scherp staan. Frank Acheampong stelde na 78 minuten met zijn eerste balcontact vervolgens de Brusselse zege veilig: 0-2.

Schalke 04 - APOEL Nicosia 1-0
Andre Breitenreiter zag hoe Schalke in de eerste helft kans na kans creëerde, maar het gebrek aan precisie brak die Königsblauen op. Hoe Leroy Sane, Klaas-Jan Huntelaar en Maxim Choupo-Moting het ook probeerden, het leer ging niet achter Boy Waterman. Op slag van rust kreeg APOEL zelfs nog een goede kans op de 0-1: een inzet van Pieros Sotiriou ging maar net over het doel van Ralf Fährmann.

In de tweede helft ontbrak het aan creativiteit bij Schalke en bleef APOEL zodoende eenvoudig op de been. Het was zelfs aan Fährmann te danken dat de bezoekers in de 67e minuut niet de leiding namen. Met een goede reflex voorkwam de doelman een zeker doelpunt van Nuno Morais. Uit het niets maakte Choupo-Moting in de 86e minuut de winnende treffer: 1-0. Luttele minuten later keerde Waterman nog een strafschop van Dennis Aogo, maar APOEL kon geen gelijkmaker meer afdwingen.

Lazio - Dnipro Dnipropetrovsk 3-1
Lazio legde na vier minuten de basis voor de overwinning in het eigen Stadio Olimpico. Antonio Candreva werd weggestuurd door Marco Parolo, omspeelde de doelman en schoof vanaf de zijkant binnen. Miroslav Klose en Candreva lieten hierna nog kansen liggen en Ricardo Kishna schreeuwde tevergeefs om een strafschop. I Biancocelesti hadden aan een punt genoeg om door te bekeren en in de tweede helft werd het al gauw gelijk door toedoen van Bruno Gama. Die gelijkmaker zat er al even aan te komen, maar Lazio rechtte de rug en boekte door treffers van Parolo en Filip Djordjevic alsnog een relatief ruime zege. Namens Dnipro raakte Evgen Seleznev nog de paal.

Lokomotiv Moskou - Sporting Portugal 2-4
Lokomotiv kwam al na vijf minuten op voorsprong in Cherkizovo: Maicon kon na een carambole op het doel af en schoof het leer in de verre hoek. Lokomotiv plooide daarna terug en incasseerde voor rust liefst drie treffers: Fredy Montero tikte de bal van dichtbij binnen na een voorzet vanaf rechts, Bryan Ruiz chipte de 1-2 in het doel en Gelson Martins prikte de 1-3 onder Guilherme door. In de tweede helft werd het ook nog 1-4 voor Sporting en was de afgang van Lokomotiv compleet: Matheus Pereira schoof de bal onder Guilherme door. De Russen deden in de slotfase via talent Aleksey Miranchuk nog wel wat terug.

FC Basel - Fiorentina 2-2
In de eerste twintig minuten hielden de teams elkaar in evenwicht, maar daarna nam het team van Paulo Sousa afstand. Jean-Paul Boëtius kreeg geen overtreding mee, waarna Fiorentina counterde en Federico Bernardeschi op aangeven van Borja Valero de 0-1 maakte. Een schandalige elleboogstoot van Facundo Roncaglia in het gezicht van Breet Embolo liet Fiorentina drie minuten later echter met tien man achter.

Ondanks de ondertalsituatie kwam de bezoekers echter op 0-2, opnieuw via Bernardeschi. Een rake rebound van Marek Suchy bracht FC Basel vlak voor rust terug in de wedstrijd. Na de onderbreking zocht de ploeg van Urs Fischer naar de 2-2, maar leek Fiorentina een overwinning over de streep te trekken. In de 74e minuut maakte Mohamed Elneny via een halve volley alsnog de gelijkmaker. FC Basel wilde een derde doelpunt, maar de bezoekers slaagden erin om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Het was voor FC Basel hoe dan ook voldoende om de volgende ronde te bereiken.