voetbalzone

Kane passeert Van Persie en evenaart recordhouder Shearer na hattrick

Dominic Mostert23 dec 2017, 19:21
Laatst bijgewerkt: 23 dec 2017, 19:21
Advertentie

Harry Kane is op recordjacht. De spits loodste Tottenham Hotspur zaterdagavond hoogstpersoonlijk langs Burnley met een hattrick: 0-3. Hij maakte zijn 34ste, 35ste en 36ste Premier League-doelpunt van 2017; Kane passeerde daarmee Robin van Persie (35 in 2011) en evenaarde Alan Shearer, die in het kalenderjaar 1995 ook 36 keer tot scoren kwam. Kane kan het record zelf opeisen in de laatste competitiewedstrijd van het jaar, thuis tegen Southampton op Boxing Day. Seizoensverrassing Burnley kwam er nauwelijks aan te pas zakt naar de zevende plek. Tottenham gaat the Clarets voorbij en staat nu vijfde.

In de voorgaande vijf uitwedstrijden in de Premier League pakte Tottenham slechts één punt, maar op Turf Moor viel het al gauw goed voor de Londenaren. Een vroege overtreding van Kevin Long op Dele Alli resulteerde in een strafschop, die feilloos werd benut door Kane. Alli kreeg vervolgens een kans op de 0-2, maar doelman Nick Pope keerde zijn inzet. Halverwege de eerste helft moest Pope opnieuw ingrijpen, toen Moussa Sissoko er 0-2 van had moeten maken. De middenvelder kwam oog in oog te staan met de keeper, die het eerste schot verwerkte met zijn voet na een reflex en ook de rebound uit het doel hield.

Na een halfuur kwam collega Hugo Lloris voor het eerst in actie na een kopstoot van Chris Wood. Burnley zette druk voor eigen publiek, al bleef Tottenham zonder al te veel moeite overeind in het eerste bedrijf. Serieuze kansen voor de thuisploeg waren er amper. In het tweede bedrijf zocht Tottenham naar het bevrijdende tweede doelpunt. Een van richting veranderd schot van Christian Eriksen bracht Pope niet in de problemen, terwijl Heung-Min Son een gigantische kans van dichtbij onbenut liet. De Zuid-Koreaan werd gevonden door Serge Aurier, stond pal voor Pope en schoot hoog over.

Toch kreeg Tottenham uiteindelijk waar het naar op jacht was. Halverwege de tweede helft werd Kane gevonden door Sissoko en kon de spits doorlopen richting het doel van Burnley. Hij rondde gedecideerd af en evenaarde de doelpuntenproductie van Van Persie in 2011. Niet veel later evenaarde de Engelsman ook Shearer, want Kane completeerde zijn hattrick met een beheerst schot in de verre hoek. In de eerste negen thuisduels van het seizoen had Burnley in totaal drie tegengoals gekregen; Kane had daar nog geen tachtig minuten voor nodig. Een vierde bleef uit, waardoor Kane op tweede kerstdag het record kan breken.

Bezig met laden …