voetbalzone

Kans op vier CL-tickets voor Nederland verkeken door 2-1 nederlaag AZ

Jeroen van Poppel11 mei 2023, 23:32
Laatst bijgewerkt: 11 mei 2023, 23:32
Advertentie

De uitschakeling van Feyenoord in de Europa League en de nederlaag van AZ tegen West Ham United in de halve finale van de Conference League (2-1) doen het Nederlandse voetbal pijn. Nederland had op de coëfficiëntenranglijst tot donderdagavond een unieke troef in handen: als de Alkmaarders alle drie de (eventueel) resterende wedstrijden in Europa hadden gewonnen, dan zou Nederland drie groepsfasetickets plus een voorrondeticket voor de Champions League binnenhalen in het seizoen 2024/25. Bij de eerste wedstrijd in de halve finale ging het echter al mis voor AZ.

De unieke kans voor de Eredivisionisten hing samen met de uitschakeling van OGC Nice in de kwartfinale van de Conference League tegen FC Basel (1-1 na reguliere speeltijd, 1-2 verlies na verlenging). Frankrijk was door de eliminatie van Nice zijn laatste Europese deelnemer kwijt en keek angstvallig achterom op de coëfficiëntenranglijst. Nederland rekende op die ranking eerder dit seizoen definitief af met Portugal en staat daarmee zesde, vlak achter de Fransen.

Feyenoord haalde met een 2-1 achterstand de verlenging in Rome, maar kreeg door de nederlaag in reguliere speeltijd geen coëfficiëntenpunten. AZ behaalde in de kwartfinale twee clubpunten met de zege op Anderlecht (2-0, 4-1 n.s.) plus een bonuspunt voor het bereiken van de laatste vier in de Conference League. De drie behaalde clubpunten werden voor Nederland gedeeld door vijf Europese deelnemers: 0,6 punt erbij.

Daarmee kwam nummer zes Nederland op een achterstand van 1,264 punt op Frankrijk. Als het de Eredivisionisten was gelukt om de clubs uit de Ligue 1 nog dit seizoen af te troeven en plek vijf in te nemen op de ranking, dan zou dat een gigantische bonus opgeleverd hebben. In het seizoen 2024/25 start de nieuwe opzet van de Champions League. Vanaf dat moment krijgt de nummer vijf van de ranking een extra, derde groepsfaseticket voor de Champions League, plus een voorrondeticket voor de nummer vier van die competitie. Nederland is op plek zes nu al zeker van twee tickets voor de groepsfase (plus één voor de voorronde). Portugal moet het in 2024/25 zeker stellen met slechts één groepsfaseticket (plus één voorronde-).

Er was slechts één manier voor Nederland om Frankrijk nog dit voetbaljaar in te halen: AZ moest ieder duel vanaf de halve finale Conference League winnen. Helaas voor Nederland verloor de ploeg van trainer Pascal Jansen al in het heenduel van West Ham. Ook als AZ er in de return nog in slaagt the Hammers te verslaan én uit te schakelen is de vijfde plek niet meer haalbaar. Vanaf komend seizoen worden de kaarten weer geschud en kan Nederland een nieuwe poging wagen vier Champions League-entreebewijzen te bemachtigen.

De coëfficiëntenranglijst:
5. Frankrijk - 61,164
6. Nederland - 59,900
7. Portugal - 56,216

Bezig met laden …