Kansloze nederlaag Arsenal bij sterk Borussia Dortmund

Thijs Post16 sep 2014, 22:35
Laatst bijgewerkt: 16 sep 2014, 22:35

Arsenal is het nieuwe seizoen in de Champions League begonnen met een uiterst kansloze nederlaag. De ploeg van manager Arsène Wenger kwam er totaal niet aan te pas in Duitsland: Borussia Dortmund speelde uitstekend, kreeg kans na kans en vergat the Gunners met een enorm pak slaag weer naar huis te sturen (2-0). In Istanbul maakte een zwak Galatasaray geen beste beurt tegen Anderlecht en kwam het zeer goed weg met een punt: 1-1.

Borussia Dortmund - Arsenal 2-0
Het met 65.000 toeschouwers gevulde Signal Iduna Park (bij Europese wedstrijden wordt de capaciteit teruggebracht van 80.000 man) stond in vuur en vlam voor de ontmoeting tussen de grootmachten uit Duitsland en Engeland. De thuisploeg bleek flink gemotiveerd door de daverende entourage, want Arsenal werd reeds in de openingsfase met de rug tegen de muur gezet. De beste kans in de eerste minuten was voor Henrikh Mkhitaryan, maar de Armeniër koos ervoor om zich in kansrijke positie te laten vallen. Een strafschop kreeg hij niet, een gele kaart wel.

De volgende grote kans was voor Pierre-Emerick Aubameyang. Een fraaie aanval over meerdere schrijven kwam terecht voor de voeten van de aanvaller, die van een meter of vijf van het doel de bal recht op keeper Wojciech Szczesny prikte. Borussia Dortmund bleef het doel van Szczesny maar belegeren en belegeren, maar wist in totaal dertien (!) schoten op doel niet om te zetten in een treffer. Danny Welbeck had het kansenmissen van de thuisploeg volledig tegen de verhouding in kunnen afstraffen, ware het niet dat de spits de bal oog in oog met keeper Roman Weidenfeller langs de voor hem verkeerde kant van de paal werkte.

Het tempo ging even wat omlaag, maar in de laatste minuten voor de onderbreking draaide Borussia Dortmund de duimschroeven weer aan. Het resulteerde in een meer dan verdiende treffer van Ciro Immobile, die een fraaie solo afrondde met een diagonale schuiver. Dat gebeurde een minuut voor rust en een minuut ná rust was het voor de tweede keer raak. Aubameyang werd vrijgespeeld, dreigde te struikelen, maar wist de bal toch nog langs Szczesny te werken. Omdat Borussia Dortmund onzorgvuldig met de kansen omsprong bleef Arsenal een vernedering bespaard. Zo knalde Aubameyang op de lat, strafte de doelpuntenmaker geblunder van Szczesny net niet af, schoot Mkhitaryan wild over en voerde diezelfde Mkhitaryan een actie te ver door.

Galatasaray - Anderlecht 1-1
Wesley Sneijder begon bij Galatasaray in de basis en Bram Nuytinck mocht beginnen bij Anderlecht, maar voor laatstgenoemde duurde de wedstrijd niet langer dan een minuut of twintig. Nuytinck kreeg al na twee minuten een gele prent en werd nog in de eerste helft, mogelijk met een blessure, naar de kant gehaald. De wissel van de mandekker deerde Anderlecht niet, want de Belgische kampioen speelde heel behoorlijk in Istanbul. In het eerste halfuur had Paars-Wit zelfs het beste spel en dat resulteerde in kansen voor Ibrahima Conté, Aleksandar Mitrovic en Olivier Deschacht. In de slotfase van het eerste bedrijf zette het teleurstellende Galatasaray wat aan, maar de debuterende Anderlecht-keeper Davy Roef kwam nooit echt in de problemen.

Direct na rust kreeg Galatasaray waar het eigenlijk om vroeg: een tegengoal. Met een fraaie knal van afstand zorgde Dennis Praet, via de paal, voor de verdiende 0-1 voor de bezoekers tegen de touwen. Een paar minuten later had Mitrovic zelfs voor de 0-2 kunnen en moeten zorgen, maar de spits schrok van de aan hem geboden kans en werkte de bal langs de paal. Een minuut of twintig voor tijd werd de slecht spelende Selçuk Inan onder een luid fluitconcert van het veld gehaald en dat betekende een klein hoogtepunt voor Sneijder, die de aanvoerdersband om zijn arm geschoven kreeg. Het Turkse publiek leek te twijfelen tussen uitfluiten en aanmoedigen, maar kon uiteindelijk toch nog wat opgelucht naar huis. Burak Yilmaz redde in blessuretijd een punt, door hoog binnen te schieten.