voetbalzone

Kazim-Richards legt jongeren uit: ‘Hard werken verslaat talent’

Erik van Dam27 jul 2015, 17:09
Laatst bijgewerkt: 27 jul 2015, 17:09
Advertentie

De Eredivisie kreeg een jaar geleden voor het eerst te maken met Colin Kazim-Richards. De Engelse Turk kwam op huurbasis over van Bursaspor, maakte indruk met zijn no nonsense-benadering en opvallende verleden en vanzelfsprekend ook met zijn hele verschijninig. De Feyenoord-aanvaller dient inmiddels ook als rolmodel en voorbeeld en neemt die taak serieus.

voetbalzone

In het kader van een uitwisseling European Football for Development Network (EFDN) luisterde een groep jongeren maandag naar het levensverhaal van Kazim-Richards. Die zwierf het afgelopen decennium door verschillende delen van Europa en deed onderweg Engeland, Turkije, Frankrijk, Griekenland en sinds een jaar dus Nederland aan. Hij drukte de aanwezige jongeren, die zich inzetten voor maatschappelijke projecten, op het hart serieus bezig te zijn met later.

Op zijn twintigste maakte Kazim-Richards al de oversteek van Engeland naar Turkije: een groot avontuur, weet hij nog. Hij leerde er naar eigen zeggen de belangrijkste les die hij kan meegeven. “Hard werken verslaat talent. Als je iets wilt bereiken zal je daar zelf hard voor moeten werken. Toen ik jong was, wist ik dat nog niet. Ik ben iets van acht of negen keer van school getrapt. Dat kwam ook omdat ik maar één doel had en dat was voetballer worden.”

“Toen ik dat eenmaal in mijn hoofd had, was er niemand die tegen mij hoefde te zeggen dat het onmogelijk was, want daar luisterde ik niet naar”, aldus Kazim-Richards. Hij is Feyenoord nog steeds dankbaar dat de club het vorig jaar in hem zag zitten en de moeite nam hem op te halen uit de Süper Lig, zegt hij. De politieke spelletjes bij zijn club aldaar hingen hem flink de keel uit. “Feyenoord heeft mij die liefde voor het spel teruggegeven.”

Bezig met laden …