Kijkcijfers voor Oranje zijn historisch slecht en zakken door ondergrens

Guy Habets19 jun 2023, 13:40
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2023, 13:40

De troostfinale van de Nations League tussen het Nederlands elftal en Italië (2-3) heeft bijzonder weinig kijkers getrokken. Volgens Stichting Kijkonderzoek hebben gemiddeld 837.000 mensen naar de wedstrijd om des keizers baard gekeken en dat is een opmerkelijk laag cijfer. Normaal gesproken tikken wedstrijden van Oranje de miljoen kijkers wel aan.

Het lage cijfer is mogelijk een negatief record, al moet daar nog duidelijkheid over komen. Wedstrijden van Oranje, ook oefenwedstrijden, trekken doorgaans minstens een miljoen kijkers en dat werd zondagmiddag voor de troostfinale tegen Italië ook verwacht. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Redenen daarvoor zijn dat de wedstrijd nergens meer om ging, dat er in de middag werd gespeeld, dat het vaderdag was en de weersomstandigheden in Nederland erg prettig waren.

Doorgaans zijn wedstrijden van het Nederlandse team ook het best bekeken programma van de dag, maar dit was ook niet het geval. Het NOS-journaal van 20.00 uur werd door gemiddeld 1,4 miljoen Nederlanders bekeken. De finale van de Nations League tussen Spanje en Kroatië, door la Roja gewonnen na strafschoppen, trok wel minder kijkers dan de wedstrijd van Nederland tegen Italië. De best bekeken wedstrijd van Nederland ooit was de halve finale op het WK in 2010. Toen stemden 12,3 miljoen mensen af op het duel met Uruguay.

Oranje verloor de troostfinale van de Nations League met 2-3 van Italië. De Azzurri kwamen voor rust al met 0-2 voor door doelpunten van Federico Dimarco en Davide Frattesi, waarna Nederland pas in de tweede helft iets terug kon doen. Steven Bergwijn maakte de aansluitingstreffer, maar Federico Chiesa gooide het duel met de 1-3 snel in het slot. In de laatste minuut zorgde Georginio Wijnaldum op aangeven van Joey Veerman voor de eindstand.