Kleine opsteker voor Dortmund na nederlaag bij Real Madrid

Daniel Cabot Kerkdijk06 dec 2017, 21:39
Laatst bijgewerkt: 06 dec 2017, 21:39

Borussia Dortmund overwintert in de Europa League. Het team van de geplaagde Peter Bosz ging in het laatste groepsduel met Real Madrid in de Champions League weliswaar met 3-2 ten onder, maar dat had geen fatale gevolgen. Een nederlaag van APOEL Nicosia bij Tottenham Hotspur was immers ook voldoende en zo geschiedde in Londen. Dortmund gaat zodoende op doelsaldo door in de Europa League, daar de onderlinge ontmoetingen met de Cyprioten beide in 1-1 eindigden.

Real Madrid - Borussia Dortmund 3-2
De ploeg van Bosz ontsnapte na enkele minuten spelen al aan een achterstand, via Borja Mayoral, maar na acht minuten was het alsnog raak. Isco kon in het strafschopgebied een pass van Cristiano Ronaldo niet controleren, maar Mayoral wipte het leer over Roman Bürki: 1-0. Vier minuten later schoot Ronaldo de 2-0 tegen de touwen: hij kreeg de bal van Mateo Kovacic en mikte het leer buiten bereik van Bürki in de verre hoek. Zidane zag lijdzaam toe hoe Real daarna minder geconcentreerd op het veld stond en na enkele kansen was het uiteindelijk Aubameyang die vlak voor rust de 2-1 verzorgde. Na een goede pass van Marcel Schmelzer mocht de vrijstaande spits rustig inkoppen.

De aansluitingstreffer was een domper voor Real Madrid, dat enkele minuten voor rust Raphaël Varane geblesseerd zag afhaken. Tot overmaat van ramp nivelleerde Borussia al vrij vroeg in de tweede helft de tussenstand: Keylor Navas kon de eerste inzet van Aubameyang nog keren, maar was daarna niet bestand tegen diens rebound: 2-2. In het tweede bedrijf had Real Madrid volop balbezit én uitzicht op de 3-2, maar was het team van Bosz tegelijkertijd zeer gevaarlijk in de counter. Tien minuten voor tijd viel de beslissing: Theo Hernández legde de bal met het hoofd klaar voor Lucas Vázquez, die het leer met precisie achter Bürki mikte. Dat was tevens de eindstand, ondanks een nog goede kans voor Shinji Kagawa.

Tottenham Hotspur - APOEL Nicosia 3-0
De Engelse topploeg had zich reeds geplaatst voor de volgende ronde van het miljardenbal, maar moest nog wel minimaal gelijkspelen om groepswinnaar te worden. In de beginfase was het lastig om een gaatje te vinden in de Cypriotische defensie, maar Fernando Llorente brak de ban. De Spanjaard kon een voorzet van Serge Aurier goed inschatten en knalde de 1-0 tegen de touwen. De spits speelde een sterke wedstrijd en was tevens belangrijk bij de 2-0: Llorente legde de bal perfect klaar voor Heung-Min Son, die op krachtige wijze de marge verdubbelde.

APOEL, met Lorenzo Ebicilio binnen de lijnen, kon niets uithalen tegen the Spurs en mocht blij zijn met de 2-0 tussenstand op Wembley. In de tweede helft schakelde Tottenham een tandje terug, maar de ploeg van Mauricio Pochettino bleef domineren. Aurier kon zijn ploeg zelfs op 3-0 zetten, maar de Fransman had het vizier niet op scherp staan. Het duel kroop richting het einde, aangezien beide ploegen naar omstandigheden content waren met de stand. Georges-Kévin N'Koudou verzorgde tien minuten voor tijd het slotakkoord.