voetbalzone

Kluivert ziet probleem Ajax in: 'Hij was geen speler uit de eigen jeugd'

Daniel Cabot Kerkdijk17 sep 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 17 sep 2015, 07:15
Advertentie

In ruim 4,5 jaar tijd bij Ajax zette Frank de Boer vijftien verschillende spitsen in zijn basisopstelling. De oefenmeester lijkt er donderdagavond in het Europa League-duel met Celtic voor te kiezen om Arek Milik in de spitspositie te passeren, ten faveure van Davy Klaassen. Enerzijds kan worden gesproken over een tactische keuze, maar een dergelijke ingreep voorziet de voetbalanalytici toch van de nodige gespreksstof.

voetbalzone

Milik heeft vanwege het positiespel en de rol van de buitenspelers moeite de onomstreden spits van Ajax te worden. Er slagen de laatste jaren sowieso maar weinig spitsen bij de Amsterdamse club. Dat heeft volgens Patrick Kluivert ook met de grote druk te maken. "Ajax is de grootste club van Nederland en de fans gaan er ’gewoon’ van uit dat een nummer 9 er eventjes twintig in legt. Maar kennelijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om een goede spits te kopen of op te leiden", vertelt de oud-aanvaller in De Telegraaf.

Kluivert kan niet goed over het vormen van de spitsen oordelen, omdat hij niet dagelijks op De Toekomst is. "Maar ik geloof wel in heel specifieke begeleiding door een échte spitsentrainer. Om spits van Ajax 1 te worden, moet je heel compleet zijn", zo stelt de voormalig topscorer aller tijden van Oranje. Dat Klaas-Jan Huntelaar in 2008 de laatste Ajax-spits was die topscorer van Nederland werd, is niet goed natuurlijk, zo erkent Kluivert. "Vooral omdat hij geen speler uit de eigen jeugd was. Het gaat erom nu weer zelf topspitsen op te leiden."

Bezig met laden …