voetbalzone

KNVB gaat racisme aanpakken met verregaande registratie van supporters

Jeroen van Poppel28 sep 2023, 13:28
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 01:41
Advertentie

De KNVB heeft donderdag een nieuw plan gepresenteerd om racisme en discriminatie aan te pakken in het voetbalstadion. De bond heeft een app laten ontwikkelen waarmee alle supporters zullen worden geregistreerd. In combinatie met camera's in stadions kunnen daders daarmee worden opgespoord.

De bedoeling is dat alle fans die het stadion betreden zich vooraf hebben geregistreerd via een speciaal ontwikkelde app. Volgens de KNVB is dat nodig, omdat het in de huidige situatie lastig is om op te treden tegen racisme en discriminatie, omdat er vaak onvoldoende bewijs is. Met behulp van camera's kunnen personen worden gedetecteerd. Door gebruik te maken van de data in de app kan tot identificatie worden gekomen.

Het plan roept vragen op met betrekking tot privacy, maar volgens de KNVB valt het binnen de wetten daarvan. De voetbalbond benadrukt dat de camera's niet beschikken over gezichtsherkenning. Alleen door uiterlijke kenmerken kan handmatig identificatie van verdachte personen plaatsvinden.

De KNVB presenteerde het plan, dat opgezet is in samenwerking met de Rijksoverheid, tijdens het congres Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI). "Wij willen dat voetbal echt voor iedereen en van iedereen is. Waarin geen plek is voor racisme en discriminatie", aldus minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder.

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB, legt uit waarom de voetbalbond een nieuw actieplan heeft opgezet. "Racisme en discriminatie raken de ziel van het voetbal, dat juist mensen samenbrengt: voetballen doe je niet alleen. Het gaat om een hardnekkig maatschappelijk probleem en het bestrijden hiervan vraagt om doorzettingsvermogen. We zijn dus blij dat we de komende jaren met OVIVI de volgende stap kunnen zetten."

Bezig met laden …