voetbalzone

KNVB grijpt in: scheidsrechters zullen veel sneller naar gele kaart grijpen

Jeroen van Poppel27 jun 2023, 17:38
Laatst bijgewerkt: 27 jun 2023, 17:38
Advertentie

De KNVB past het protocol rondom het staken van wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie aan. Ook komend seizoen wordt een duel stilgelegd indien er een voorwerp op het veld wordt gegooid. Daar komt een uitzonderingsregel bij: door de dader direct uit het stadion te zetten, kan een definitieve staking voorkomen worden.

De KNVB wil daarmee misbruik van het huidige protocol, dat sinds het 'aanstekerincident' in De Kuip bij de bekerwedstrijd Feyenoord - Ajax (1-2) van kracht is, voorkomen. Supporters van FC Groningen zorgden er aan het eind van het seizoen moedwillig voor dat de thuiswedstrijd tegen Ajax definitief gestaakt werd door tot tweemaal toe rookbommen op het veld te gooien.

Volgens de regels die sinds april gelden wordt een wedstrijd eerst tijdelijk stilgelegd, indien er een voorwerp op het veld gegooid wordt dat niemand raakt. Indien er wel een persoon wordt geraakt, wordt het duel direct definitief gestaakt. Anders wordt na een afkoelingsperiode van een kwartier nog eenmaal hervat. Als er dan weer een voorwerp op het veld beland door een supporter, moet de scheidsrechter de wedstrijd definitief staken.

De strenge regels blijven van kracht, maar er komt dus een belangrijke uitzondering: indien de fan die verantwoordelijk is voor het gooien van het voorwerp direct het stadion uit wordt gezet, telt zijn actie niet meer mee in de stappen naar het staken van een wedstrijd. Dat werd dinsdag besloten bij de algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB.

Strenger optreden tegen onsportief gedrag
De KNVB gaat strenger optreden tegen onsportief gedrag van spelers en trainers, vanwege de voorbeeldfunctie die ze hebben ten opzichte van amateurs, jeugd en supporters. "Er moet harder worden opgetreden als spelers elkaar duwen, trekken, schelden of met hun hoofden tegen elkaar staan", zo stelt het competitiebestuur betaald voetbal. "Er zijn grenzen aan wat spelers en trainers tegen een scheidsrechter kunnen zeggen." De reglementen worden daarvoor niet aangepast.

Bezig met laden …