voetbalzone

KNVB haalt ‘respectloze’ video van Merel van Dongen en Sherida Spitse offline

Wessel Antes11 jul 2023, 11:55
Laatst bijgewerkt: 11 jul 2023, 11:55
Advertentie

De KNVB heeft een video die op de sociale media kanalen van de OranjeLeeuwinnen was geplaatst offline gehaald. Op de video was te zien hoe Merel van Dongen (Atlético Madrid) en aanvoerster Sherida Spitse (Ajax) een oefening deden tijdens een training van de Nederlandse vrouwen. Omdat de oefening leek op de befaamde haka, een rituele dans van de Nieuw-Zeelandse Maori, kwam er veel kritiek op de video. De haka mag in principe door iedereen worden uitgevoerd, als er maar respect en begrip is voor de betekenis van de dans.

De video van de Leeuwinnen ligt onder vuur, omdat te horen is dat de betreffende vrouwen luidkeels 'haka' roepen. Op sociale media stroomde de kritiek razendsnel binnen, waarna de KNVB besloot de video offline te halen. De Nederlands voetbalbond voelt zich genoodzaakt met een reactie te komen. “Er is vanuit het team nooit een intentie geweest om respectloos om te gaan met de culturele waarden van één de gastlanden van het WK.” Volgens de KNVB was de oefening gericht ‘op het oproepen van de innerlijke kracht vanuit de core van het lichaam’.

Het Spaanse vrouwenelftal ligt eveneens onder vuur door een soortgelijke video. Ook die beelden zijn inmiddels offline gehaald, maar de Engelse kwaliteitskrant The Telegraph heeft de video’s in handen. Acteur Jay Laga’aia, acteur in meerdere Star Wars-films, is net als vele landgenoten woest op de leeuwinnen. "Je komt naar ons land en hebt geen respect voor onze cultuur. Je stelt niet alleen je team en je land teleur, maar ook je familie. Ik weet zeker dat jullie ouders trots zouden zijn dat jullie dit internationale podium hebben gekozen om jullie onwetendheid te laten zien. Ga gewoon lekker naar huis", aldus de filmster op sociale media.

Het Nederlandse vrouwenelftal begeeft zich nu nog in het Australische Sydney, maar reist komende week af naar het hol van de leeuw. De Leeuwinnen spelen de drie groepswedstrijden tegen Portugal (23 juli), de Verenigde Staten (27 juli) en Vietnam (1 augustus) in Dunedin en Wellington, twee grote steden in Nieuw-Zeeland. Spitse en Van Dongen hebben zich voorafgaand aan de groepsfase niet populair gemaakt in het gastland, dat samen met Australië het WK vrouwenvoetbal organiseert.

Bezig met laden …