Koeman baalt na schitterende treffer Coutinho van arbitrage

Bart Kruyt22 feb 2015, 18:06
Laatst bijgewerkt: 22 feb 2015, 18:06

Liverpool is de eerste ploeg in Engeland die er dit seizoen in is geslaagd om twee keer te winnen van Southampton. De ploeg van Ronald Koeman ging in de eerste speelronde onderuit op Anfield en zondag ging het ook mis in het eigen St. Mary's Stadium: 0-2. Liverpool heeft nu nog maar een puntje minder dan Southampton, dat ongetwijfeld zal klagen over het optreden van scheidsrechter Kevin Friend. Hij had een paar penalty's kunnen geven, maar legde de bal geen enkele keer op de stip.

Al na zeventien seconden viel het eerste discutabele moment te noteren, toen Filip Djuricic (voor het eerst in de basis bij Southampton) in het vijandige strafschopgebied onderuit werd gelopen door Emre Can, maar Friend vond niet dat er sprake was van een overtreding. Dat vond hij ook niet toen Djuricic even later werd neergehaald door Joe Allen, terwijl hier toch wel duidelijk sprake was van een onjuiste tackle. Deze overtreding werd gemaakt kort nadat Philippe Coutinho Liverpool op voorsprong had gezet: met een schitterend schot vanuit de tweede lijn opende de Braziliaan al in de derde minuut de score.

Southampton was dus niet gelukkig, maar Liverpool had na een halfuur spelen ook een strafschop verdiend, toen José Fonte met een tackle met twee benen Raheem Sterling naar het gras werkte. Ook nu ging de bal niet op elf meter en Friend kwam kort voor rust wéér in opspraak, toen Simon Mignolet Eljero Elia van het scoren afhield, maar het niet duidelijk was of de keeper nu hands maakte of niet. Dejan Lovren deed dat een minuut later in ieder geval wel, maar Southampton kreeg opnieuw geen strafschop en had dus reden om zich te beklagen over de arbitrage. De ploeg van Koeman had het betere van het spel, maar ging wel met een achterstand de rust in.

In de tweede helft hervatte Southampton de zoektocht naar de gelijkmaker. De thuisploeg drukte Liverpool ook nu weer naar achteren, maar the Reds gaven nauwelijks kansen weg. Graziano Pellè had nog wel een gevaarlijk schot in huis, maar die inzet ging naast het doel van Mignolet, en Nathaniel Clyne kwam net niet bij een gevaarlijke voorzet. Liverpool liet in aanvallend opzicht weinig zien, maar kwam een ruim kwartier voor tijd bij een spaarzame counter wel op 0-2. Matt Targett kon een mislukte voorzet van Alberto Moreno simpel weg schieten, maar gleed onderuit, waardoor de bal bij Raheem Sterling kwam. Die profiteerde dankbaar en maakte zijn zesde van dit seizoen.

Koeman bracht in een poging het tij nog te keren Dusan Tadic nog in de ploeg en hij zorgde nog voor opwinding met een fraaie vrije trap, maar die werd gekeerd door Mignolet. Verder werd Southampton niet gevaarlijk meer en dus gingen de manschappen van Koeman weer onderuit tegen Liverpool, dat nu nadert op de ranglijst. Southampton had Manchester United kunnen passeren, maar slaagde daar dus niet in. Volgende week spelen the Saints uit tegen degradatiekandidaat West Bromwich Albion; Liverpool ontvangt dan regerend landskampioen Manchester City.