voetbalzone

Koeman geeft dit keer géén openheid van zaken: ‘Ik dacht: ik geef jullie wat'

Jonathan van Haaster17 jun 2023, 20:00
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 20:00
Advertentie

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal heeft indirect aangegeven spijt te hebben van het onthullen van zijn keuze voor Justin Bijlow als doelman tegen Kroatië. Koeman wilde op de afsluitende persconferentie voor de troostfinale op zondag tegen Italië niet bevestigen dat de Feyenoord-doelman ook tegen la Squadra Azzurra onder de lat zal staan. "Ik moet oppassen dat ik niet te veel ga geven."

Koeman krijgt de vraag vanuit de perszaal of hij van plan is van doelman te veranderen. Bijlow verdedigde tegen de Kroaten het doel, maar ook hij kon een 2-4 nederlaag na verlenging niet voorkomen. "Dat zie je morgen (zondag, red.). Ik heb daar afgelopen woensdag openheid in gegeven en dat doe ik nu niet", is de keuzeheer duidelijk. "Het lijkt me het beste om het af te wachten." Algemeen Dagblad-verslaggever Maarten Wijffels vraagt vervolgens waarom Koeman woensdag wel, maar zaterdag geen openheid van zaken geeft. "Daar heb ik toen niet zo veel over nagedacht", antwoordt Koeman. "Ik dacht: ik geef jullie eens wat. Maar ik moet ook oppassen dat ik niet te veel ga geven."

Koeman krijgt vervolgens de vraag welke speler de tweede aanvoerder op het veld is als Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum niet spelen. "Dat was eventueel Matthijs de Ligt", zegt Koeman. De mandekker van Bayern München moest zich nog voor de wedstrijd tegen de Kroaten afmelden wegens een kuitblessure. "En nu is dat Frenkie de Jong", doet Koeman uit de doeken. Met de middenvelder van Barcelona als reserve-aanvoerder hoopt Oranje in eigen land de derde plaats in de Nations League te bemachtigen.

Italië
Italië wordt zondagmiddag dus de tegenstander van Oranje in de strijd om het brons. Koeman heeft een hoge pet op van de Zuid-Europeanen. "Het gekke van Italië is dat ze het EK winnen, om vervolgens niet bij machte te zijn om zich te plaatsen voor het WK. Maar Italië is Italië. Het zijn allemaal topspelers. Ze waren ook dicht bij een resultaat tegen Spanje." Vlak voor tijd deelde Joselu de genadeklap uit (2-1). "Italië is altijd moeilijk te verslaan, onder welke omstandigheden dan ook. Voor ons is het een topinterland om ons te laten zien en waar we mee bezig zijn als team. Om de uitvoering beter te doen dan afgelopen woensdag."

Bezig met laden …