voetbalzone

Koeman geeft duidelijke reden waarom hij Geertruida verkiest boven Timber

Mart Oude Nijeweeme14 jun 2023, 20:36
Laatst bijgewerkt: 14 jun 2023, 20:36
Advertentie

Ronald Koeman heeft bij de NOS tekst en uitleg gegeven bij de keuze voor zijn elf basisspelers. De bondscoach van Oranje kiest voor een defensief hart met Lutsharel Geertruida en Virgil van Dijk, waar menigeen Jurriën Timber had verwacht als vervanger van Matthijs de Ligt. Volgens Koeman is het een 'tactische keuze' om met de verdediger van Feyenoord te starten.

De Kuip zal woensdagavond gevuld zijn met zo'n 14.000 Kroaten, wat moet leiden tot een mooie voetbalsfeer. Koeman had het toch liever anders gezien. "We spelen niet echt thuis, hè", aldus de bondscoach. "Je kan beter een volle bak hebben met eigen supporters. Maar het geeft wel een geweldige sfeer. Er ligt ook een geweldig veld. Alles is aanwezig om er een mooie wedstrijd van te maken."

Koeman legt uit waar de belangrijkste speerpunten liggen. "We moeten zelf durven te voetballen en geen fouten maken in de opbouw. Zorgen voor diepte. We hebben drie aanvallers die sneller zijn dan de vier verdedigers van Kroatië. Die jongens moet je bedienen. Diepte zoeken zonder bal, zeker in de omschakeling. Hun rechtsback staat dan altijd vrij hoog. Dat zijn wel aandachtspunten."

Tot slot licht hij de basisplaats van Geertruida toe. "Tuurlijk heb je twijfels op het moment dat De Ligt wegvalt. Dan heb je twee mogelijkheden. We hebben voor Geertruida gekozen omdat we in onze opbouw ook weleens met drie spelen of willen spelen. Dan schuift Geertruida naar het middenveld om daar een man meer te krijgen. Dat ligt eraan hoe Kroatië druk zet. Dat is een tactische keuze", besluit Koeman.

Bezig met laden …