voetbalzone

Koeman laat Olij debuteren in definitieve selectie van Oranje

Wessel Antes06 okt 2023, 12:00
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 01:53
Advertentie

De definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Griekenland is bekend. Bondscoach Ronald Koeman kiest ervoor om Sparta-doelman Nick Olij op te nemen in zijn 23-koppige selectie, die twee cruciale duels voor Oranje gaat afwerken. Maandag moeten de internationals zich melden in Zeist.

Olij is de vervanger van sc Heerenveen-doelman Andries Noppert, die een slechte start van het Eredivisie-seizoen beleefde. De 28-jarige Haarlemmer zelf laat juist een uitstekende indruk achter bij Sparta, dat momenteel op een knappe zesde plek staat in de Eredivisie. Olij gaat aankomende week concurreren met Mark Flekken en Bart Verbruggen, die bij hun clubs beiden uitkomen in de Premier League.

Verder valt op dat Koeman in zijn selectie een plaatst heeft ingeruimd voor Jeremie Frimpong. De vleugelverdediger van Bayer Leverkusen was tijdens de vorige interlandperiode nog absent, omdat hij niet met Jong Oranje wilde deelnemen aan het jeugd-EK. Bayern München-verdediger Matthijs de Ligt ontbreekt in de achterste linie wegens een blessure.

Onlangs liet Frimpong aan BILD al weten dat hij nog steeds graag voor Nederland wil spelen. "Ik heb dit intern besproken met KNVB-directeur Nigel de Jong. Het was een goed gesprek en we kijken nu vooruit. Natuurlijk zie ik mijzelf nog spelen onder Koeman. Nederland is mijn land, ik speelde voor de jeugdelftallen toen ik jong was en ik blijf achter mijn keuze staan."

Op het middenveld kan Koeman geen beroep doen op Frenkie de Jong, die bij FC Barcelona geblesseerd is geraakt. Mats Wieffer, Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders, Marten de Roon, Steven Berghuis en Joey Veerman mogen uitvechten wie op zijn plek gaat spelen. Voorin zijn Cody Gakpo en Memphis Depay niet van de partij, wat mogelijk ruimte gaat bieden voor Noa Lang, die bij PSV wekelijks presteert.

Het Nederlands elftal verzamelt zich aanstaande maandag op 9 oktober in Zeist. Vrijdag 13 oktober staat de ploeg van Koeman tegenover Frankrijk in de EK-kwalificatiecyclus. Dat duel wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA. Drie dagen later is in de OPAP Arena in Athene Griekenland de tegenstander. Beide wedstrijden vangen om 20:45 uur aan.

Voor Olij is de oproep een beloning na jarenlang hard werk. Het jeugdproduct van AZ werkte zich via TOP Oss en NAC Breda omhoog naar Sparta. Na zijn uitverkiezing in de voorselectie van Oranje liet Olij bij ESPN al weten dat hij het als een 'geweldige erkenning' ziet. "De voorselectie voor het Nederlands elftal doet best wel wat met me. De mensen om me heen weten dat ik ermee bezig was, terwijl de kans niet kwam. Ik blijf op dezelfde manier doorgaan met wat ik aan het doen ben."

Volledige selectie:

Keepers: Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion), Nick Olij (Sparta Rotterdam).

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona FC), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur), Stefan de Vrij (Internazionale).

Middenvelders: Mats Wieffer (Feyenoord), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Joey Veerman (PSV).

Aanvallers: Steven Berghuis (Ajax), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim), Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Noa Lang (PSV), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig).

Bezig met laden …