voetbalzone

Koeman staat voor ‘bizar moeilijke’ keuze: ‘Daar had ik het met Southgate over’

Lars Capiau04 feb 2024, 10:14
Laatst bijgewerkt: 24 jul 2024, 19:43
Advertentie

Voor Ronald Koeman wordt het een zware kluif om te beslissen welke centrale verdedigers hij op gaat roepen voor het EK in Duitsland aankomende zomer. Dat worden 'hele moeilijke keuzes', zo benadrukt de bondscoach.

“Je hebt als trainer een beetje een plaatje in je hoofd van wat je groep is. En op een aantal posities is heel veel concurrentie”, begint Koeman, die direct een voorbeeld aanhaalt.

“Als je kijkt - en daar had ik het met Gareth Southgate gisteren (die net als Koeman te gast was in de Johan Cruijff ArenA voor het duel tussen Ajax en PSV, red.) nog over - hoeveel top centrale verdedigers we hebben in Nederland… Dat is ongelofelijk. Daar zijn hele moeilijke keuzes in te maken.”

“Dit zijn toch bizar moeilijke keuzes, als je deze lijst zo ziet?”, vraagt presentatrice Fresia Cousiño Arias aan de bondscoach als de namen van de centrale verdedigers op een rijtje worden gezet.

Op dat lijstje staan onder meer de namen van Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Sven Botman, Jurriën Timber, Nathan Aké, Lutsharel Geertruida, Micky van de Ven en Jorrel Hato.

“Dat klopt”, antwoordt de keuzeheer. “Je vertelt liever een jonge speler dat hij zijn debuut gaat maken dan dat je een van deze spelers moet teleurstellen om uiteindelijk niet bij de EK-groep te zitten.”

De vele opties waarover Koeman centraal achterin beschikt, roept bij Hans Kraay junior de vraag op met welk systeem de bondscoach wil gaan spelen. Dat wil de bondscoach echter niet prijsgeven.

“5-3-2 en 4-3-3 kan beide. Ik pin me er niet op vast dat het vier of drie of vijf moet zijn. In het hedendaagse voetbal wordt geëist dat je meerdere systemen kan spelen. Het systeem dat we spelen kan best wijzigen van de ene naar de andere wedstrijd toe”, besluit Koeman.

Bezig met laden …