voetbalzone

Koeman wil geen individuen noemen, maar kan niet om belangrijkste dissonant heen

Mart van Mourik18 jun 2023, 17:55
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 17:55
Advertentie

Ronald Koeman is niet te spreken over de mentaliteit van het Nederlands elftal. De bondscoach is boos over de wijze waarop Oranje met 2-3 ten onder ging tegen Italië in de troostfinale van de Nations League en stoort zich vooral aan het gebrek aan arbeidsethos. Met name Donyell Malen moet het ontgelden.

“Op basis van de eerste helft maak ik me wel zorgen. Ik schaamde me ook”, laat Koeman in gesprek met de NOS weten in een eerste reactie. “Na de nederlaag tegen Kroatië waren er wat mij betreft veel aanknopingspunten, maar dan speel je zo’n eerste helft tegen Italië. Dan spreek ik niet eens over het voetbal, maar over de bereidheid en mentaliteit. Lamlendig, dat is een heel goed woord. Ik neem het mezelf kwalijk, want dat is voor mij het ergste wat er kan gebeuren.”

“Ik neem het mezelf kwalijk omdat ik het niet goed heb overgebracht op de spelers of omdat ik niet de juiste spelers heb opgesteld. Ik wil niet ingaan op het individu, maar we hebben elkaar laten zitten. We zijn ook niet bij machte geweest om boos te worden en elkaar te corrigeren. Die eerste twee goals hebben niets met tactiek te maken, maar met bereidheid en verantwoordelijkheid nemen. Ik had er een bloedhekel aan.”

Bij het eerste tegendoelpunt werd Dimarco volledig vrijgelaten in het zestienmetergebied, waardoor hij met links in alle vrijheid kon binnenschieten. Koeman windt zich vervolgens op. “Dimarco staat helemaal vrij... Dan hebben wij toch ook nog een rechtsbuiten? Die is dan gewoon verantwoordelijk voor zijn linksback. In dit soort situaties moet je met je man meelopen, dat is je verantwoordelijkheid. In dit geval is dat Donyell Malen, maar we hebben meer van dit soort situaties gezien. Je kan dit niet alleen aan je verdedigers overlaten. Je moet terugschakelen.”

“Bij de tweede goal precies hetzelfde: Dimarco wordt opnieuw vrijgelaten en we sluiten niet aan achterin”, vervolgt Koeman. “Ik heb de beelden gezien: Wieffer was eigenlijk de enige die echt goed terugschakelde. Dit is de basis van een elftal en dit gaat niet om technische kwaliteiten. Dit gaat om bereidheid en dat neem ik mezelf zo verschrikkelijk kwalijk. Ik had echt het gevoel dat we stappen hadden gezet. Je mag je je erg voor schamen”, aldus de oefenmeester.

Bezig met laden …