Koploper laat zich verrassen, NAC wint weer, Ajacied maakt hattrick

Daniel Cabot Kerkdijk23 okt 2015, 22:00
Laatst bijgewerkt: 23 okt 2015, 22:00

FC Volendam heeft vrijdagavond opnieuw een nederlaag geleden. Na de 3-1 nederlaag van afgelopen weekeinde tegen MVV ging de koploper van de Jupiler League ook in eigen huis onderuit tegen FC Emmen. Go Ahead Eagles pakte tegelijkertijd drie punten en is de Volendammers tot één punt genaderd. FC Eindhoven heeft na de winst op RKC Waalwijk maar twee punten minder dan de koploper. NAC Breda boekte een overtuigende zege op Sparta Rotterdam, terwijl Sam Hendriks de gevierde man bij Jong Ajax was. De aanvaller nam tegen Fortuna Sittard alle goals voor zijn rekening.

FC Volendam - FC Emmen 0-2
Een weinig verheffende eerste helft leverde geen doelpunten op. FC Volendam was weliswaar de bovenliggende partij, kreeg een aantal aardige kansen, maar het vizier stond niet op scherp. FC Emmen speelde een pover eerste bedrijf en kon nauwelijks voor gevaar voor het doel van Hobie Verhulst zorgen.

In de tweede helft werd een treffer van Boy Deul wegens hands afgekeurd en werd FC Emmen sterker. Dat resulteerde twintig minuten voor tijd in de 0-1. Erixon Danso trok naar binnen, bediende de opgekomen Jordy van Deelen, die breed kopte op Rick ten Voorde. De aanvaller nam aan met links en schoot van dichtbij raak: 0-1. FC Emmen gaf de voorsprong daarna niet meer uit handen en verscheen via Deul de eindstand op het scorebord: 0-2-

NAC Breda - Sparta Rotterdam 4-0
De ploeg van Eric Hellemons, die vorig weekeinde te sterk was voor Achilles'29, legde in de eerste helft al de basis voor de overwinning; de derde driepunter in de laatste vier duels. Na een goed begin van Sparta kwam NAC beter in de wedstrijd en kopte Sjoerd Ars raak uit een voorzet van Mats Seuntjens: 1-0. Sparta zocht naar de 1-1, maar kreeg vlak voor rust nog een tegendoelpunt. Onachtzaamheid bij Sparta resulteerde in een rake kopbal van Kenny van der Weg, op aangeven van Seuntjens. Na dik een uur spelen gooide NAC het duel in het slot. Seuntjens werd gevloerd door Kenneth Dougal, waarna Ars de strafschop benutte: 3-0. Een heerlijk schot van afstand van invaller Kevin Brands was het laatste wapenfeit in het Rat Verlegh Stadion; 4-0.

FC Den Bosch - VVV-Venlo 0-1
Na twee minuten keek de thuisploeg al tegen een achterstand aan: het was Ralf Seuntjens die de bal achter Kees Heemskerk kreeg. In het restant van de rommelige eerste helft leunde VVV op de voordelige marge en was Danny Post dicht bij de 0-2. FC Den Bosch kon niet overtuigen en profiteerde ook niet van een misstap van Jordy Deckers, vlak voor rust. De doelman kon Dalian Maatsen de bal ontfutselen. In de tweede helft ontsnapten de Bosschenaren diverse keren aan de 0-2. Zo kregen Seuntjens en Post het leer niet voorbij Heemskerk. Den Bosch kon zelf niet de eerste nederlaag sinds 30 augustus voorkomen.

FC Eindhoven - RKC Waalwijk 1-0
De bezoekers hadden in de eerste 45 minuten weliswaar het beste van het spel, maar de kansen waren voor FC Eindhoven. Christopher Mandiangu kreeg twee mogelijkheden, maar Ralph Vos bleef van een tegendoelpunt verstoken. Enkele minuten voor rust lag de bal achter Ruud Swinkels, na een scrimmage, maar de dienstdoende arbitrage keurde de treffer af. De tweede helft werd er niet veel beter op: de kansen waren op één hand te tellen. Zo schoot Jinty Caenepeel, de vervanger van Roald van Hout, de bal in de 69e minuut op de lat. Twaalf minuten later had de invaller meer geluk: hij ging weer goed door, was zijn tegenstander te slim af en schoot goed raak in de verre hoek: 1-0.

Go Ahead Eagles - Almere City FC 4-1
De toeschouwers in De Adelaarshorst kregen in de eerste 45 minuten niet waar voor hun geld: het was een draak van een eerste helft. Het was aan Erik Cummins te danken dat de thuisploeg niet met een achterstand de rust in ging: hij voorkwam ternauwernood een eigen goal van Kenny Teijsse en keerde een inzet van Norair Mamedov met zijn voet.

In de tweede helft trok de thuisploeg het duel naar zich toe. Al snel knalde Chris David de 1-0 tegen de touwen en na ruim een uur spelen viel de 2-0. . Na een afgemeten vrije trap van David, kopte Sander Duits de bal panklaar op het hoofd van Leon De Kogel, die resoluut binnen knikte. De aanvaller nam ook de 3-0 voor zijn rekening, een harde inzet via de onderkant van de lat, en Mamedov zorgde koppend voor de 3-1. Het laatste wapenfeit kwam echter in de slotminuten op naam van Randy Wolters: 4-1.

Helmond Sport - FC Dordrecht 1-2
In het eerste halfuur kregen beide ploegen een kansje, waarna Helmond Sport wat sterker werd. Keeper Robbert te Loeke van FC Dordrecht tikte een voorzet weg en Roel van de Sande schoot vervolgens over. Het was uitstel van executie voor het uit de Eredivisie gedegradeerde FC Dordrecht, want niet veel later schoot Gillian Justiana wel raak voor de thuisploeg (1-0). Even na rust kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Jeroen Lumu zette de bal voor op Rangelo Janga, die zijn handtekening onder de gelijkmaker zette. Zes minuten voor tijd groeide Janga uit tot de held van FC Dordrecht: 1-2.

Jong Ajax - Fortuna Sittard 3-0
In dagen die gedomineerd worden door nieuws over Johan Cruijff, van wie het bekend werd dat hij aan longkanker lijdt, was het misschien mooi dat Sam Hendriks namens Ajax scoorde in de veertiende minuut. De jeugdinternational, door Ajax overgenomen van De Graafschap, benutte een strafschop. Het werd vlak na rust al helemaal de wedstrijd van Hendriks, toen hij oog in oog kwam met Fortuna Sittard-keeper Ferhat Kaya en koelbloedig afrondde (2-0). Dat was een terechte verdubbeling van de marge, want Fortuna Sittard bakte er maar weinig van op De Toekomst. Hendriks completeerde in de slotfase zijn hattrick.

FC Oss - Jong PSV 0-0
FC Oss en Jong PSV, geen hoogvliegers in de Jupiler League, maakten er een weinig bijzondere eerste helft van. Voor Florian Jozefzoon was het hoe dan ook een mooie avond. Vorige week speelde de vleugelspeler van PSV voor het eerst sinds december 2014 weer eens een volledige wedstrijd, ook tegen FC Oss stond hij in de basis. Jozefzoon kon, net als ploeggenoot Rai Vloet, echter geen verandering brengen in de score. FC Oss, dat in de rust afscheid nam van oud-keeper Luuk Koopmans, en Jong PSV begonnen de wedstrijd zoals het begon: 0-0.

Telstar - Achilles’29 2-0
In de eerste helft viel er op een grote kans na weinig te beleven, maar het venijn zat hem in de staart. Telstar was de betere partij en toen Tarik Tissoudali werd aangetikt in het strafschopgebied ging de bal op de stip. Marko Maletic, door Eredivisionist Excelsior verhuurd aan Telstar, ontfermde zich over de bal en faalde niet. Achilles’29 kwam er maar niet door en twee minuten voor tijd ging de wedstrijd op slot. Tissoudali, bij de 1-0 dus ook al belangrijk, werkte binnen voor zowel 2-0 als 3-0.