Koploper Standard Luik slaat gat, Anderlecht vernederd in Brugge

Gijs Freriks22 sep 2013, 22:25
Laatst bijgewerkt: 22 sep 2013, 22:25

De supporters van Standard Luik dromen van de eerste landstitel sinds 2008/09. Les Rouches waren zondag met 2-1 te sterk voor nummer drie Lokeren en gaan ook na acht speelronden nog aan kop in de Jupiler Pro League. Anderlecht werd in Brugge tot op het bot vernederd (4-0) en staat nu liefst negen punten achter op Standard. Het Racing Genk van Mario Been stelde op bezoek bij Waasland Beveren teleur en kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0).

Standard Luik - Lokeren 2-1
Standard verloor donderdag van het Deense Esbjerg FB in de Europa League (1-2) en spoelde die Europese kater zondag dus weg. Met Mehdi Carcela voor het eerst sinds zijn terugkeer op Sclessin in de basis kwam de thuisploeg na twintig minuten op voorsprong. Imoh Ezekiel ontsnapte aan de buitenspelval en lobte de bal na een pass van Geoffrey Mujangia Bia binnen: 1-0. Lokeren, dat nog wel heel aardig was begonnen, ontsnapte hierna aan een dubbele achterstand toen Michy Batshuayi de paal raakte. De Tricolores sloegen na 35 minuten zelf toe: Hans Vanaken kopte bij de eerste paal de gelijkmaker tegen de touwen.

Sclessin viel stil, maar Standard herstelde zich nog voor rust van de opgelopen schade. Batshuayi draaide vanuit een onmogelijke positie nog weg bij Alexander Scholz en knalde in de verre hoek fraai raak: 2-1. Dat bleek tevens het slotakkoord op het scorebord te zijn. Standard, dat gecoacht wordt door de Israëliër Guy Luzon, hield het tempo wel hoog, maar kwam niet meer tot scoren. Batshuayi en Ezekiel vergaten om Lokeren de nekslag uit te delen, maar daar zal bij Standard niemand om malen. De drie punten bleven op het eigen domein en de ploeg is nog minimaal twee weken koploper.

Waasland Beveren - Racing Genk 0-0
Racing Genk stuntte donderdag nog in Oekraïne door met 0-1 te winnen van Dynamo Kiev, maar kon dat geen vervolg geven op het Freethiel. De Smurfen leken zware benen te hebben van het Europese tussendoortje, maar hadden in de eerste helft wel afstand kunnen nemen van Waasland Beveren. Jelle Vossen en Anthony Limbombe hadden het vizier echter niet op scherp staan. De tweede helft was zo mogelijk nog fletser dan de eerste. Het team van Been slaagde er niet in om doelgevaar te stichten en de gastheer maakte nog de meeste aanspraak op een goal: Ivan Trickovski knalde op de paal. Genk staat nu met veertien punten op de zesde plaats, liefst tien minder dan koploper Standard Luik.

Club Brugge - Anderlecht 4-0
Met Demy de Zeeuw op de bank keek Anderlecht bij rust tegen een terechte achterstand aan. De thuisploeg had in de beginfase het betere van het spel en kreeg na zes minuten een goede kans, maar verdediger Brandon Mechele kopte naast. De Brusselaars kwamen niet verder dan wat hoekschoppen en kwamen na een halfuur op achterstand in Jan Breydel: na een overtreding van Luka Milivojevic legde Timmy Simons met succes aan vanaf elf meter: 1-0. Milivojevic bleef voor de tweede helft in de kleedkamer achter en werd vervangen door Dennis Praet. Dat hielp niet veel, want na een uur verdubbelde Club de marge. De teleurstellende Aleksandar Mitrovic moest hierna plaatsmaken voor tienersensatie Youri Tielemans, maar ook die mutatie hielp niet veel.

Na een counter stuitte Club-spits Tom De Sutter op Proto, maar in de rebound was Maxime Lestienne wel trefzeker: 2-0. Een kwartier liepen de bezoekers tegen een hardere achterstand aan: na een blunder van verdediger Cheikhou Kouyaté kon Lestienne profiteren voor zijn tweede: 3-0. Invaller Kehinde Fatai maakte er drie minuten voor tijd op aangeven van Waldemar Sobota de 4-0 en zette de kers daarmee op de taart. Anderlecht incasseerde dit seizoen al veertien goals; alleen Oostende en Bergen deden het met vijftien tegengoals tot dusver slechter. Anderlecht en Club hebben respectievelijk 15 en 20 punten; Standard heeft er 24.