Kortrijk dient koploper Genk eerste nederlaag in zeven maanden toe

Daniel Cabot Kerkdijk22 okt 2010, 22:26
Laatst bijgewerkt: 22 okt 2010, 22:26

KV Kortrijk heeft vrijdag verrassend met een minimaal verschil gewonnen van lijstaanvoerder Racing Genk (1-0). De ploeg van Hein Vanhaezebrouck, die vorig seizoen werd ontslagen bij de tegenstander, scoorde via Giuseppe Rossini vlak ná rust en behield de minimale marge tot het slotsignaal. De ploeg van Frank Vercauteren blijft koploper en Kortrijk staat door de zege gedeeld vijfde.

In het eerste kwartier hadden de Smurfen het niet eenvoudig, maar tot echte kansen kwam Kortrijk niet. De gastheer won al vier van de vijf thuisduels en hoopte die lijn, en succesvol, door te zetten. Na twintig minuten schoot aanvaller Ilombe Mboyo van afstand hard op de lat. De eerste kans van Genk kwam tien minuten voor rust, toen topschutter Jelle Vossen net niet een vrije trap van Daniël Töszér kon binnentikken.

De op verplaatsing spelende ploeg kwam er in de eerste helft niet aan te pas in het Guldensporenstadion. De Kerels lieten echter na de score te openen, maar deden dat wel vlak ná de hervatting. Een schitterende pass van middenvelder Sven Kums werd tot assist gepromoveerd door Rossini, waardoor Kortrijk verdiend de leiding nam voor eigen publiek.

Met Fabien Camus en Elyaniv Barda in de ploeg hoopte Genk het tij te keren. Barda bracht direct schwung in het offensieve spel van de bezoekers, maar doelpunten leverde het niet op. Aan de andere kant bleef Mboyo dreigend en werd een doelpunt van Kums afgekeurd, maar Kortrijk hield de punten in eigen huis en klimt derhalve naar boven in de Jupiler Pro League. Genk blijft, ook bij een zege van runner-up AA Gent, lijstaanvoerder. Het was voor de nummer één de eerste nederlaag in zeven maanden tijd.