Kroatië lijdt peperdure nederlaag in Noorwegen en vreest play-offs

Matthijs van Laar06 sep 2015, 19:48
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2015, 19:48

Kroatië heeft zondagavond een peperdure nederlaag geleden in de race om een ticket voor het EK. Het elftal van bondscoach Niko Kovac gaf door een 2-0 nederlaag bij Noorwegen de regie uit handen en heeft kwalificatie daardoor niet meer in eigen hand. Noorwegen staat twee punten boven Kroatië, terwijl Italië later op de avond de gelegenheid krijgt om de eerste plek in de groep weer over te nemen. In dat geval staat Kroatië derde en dreigen de play-offs.

De Kroaten waren naar Oslo gekomen in de wetenschap dat een gelijkspel ze in ieder geval boven de Noren zou houden, op de tweede plek in Groep H. Het gastland moest dan ook aan de bak en trok in de openingsminuten ten aanval. Noorwegen was echter vooral dreigend uit hoekschoppen en vrije trappen, maar doelman Danijel Subasic hoefde zich daarbij niet ongerust te maken. Pas na een kwartier deden ook de bezoekers van zich spreken. Ivan Perisic en Marcelo Brozovic vonden van afstand de handen van Örjan Nyland.

Vegard Forren was daarna wél gevaarlijk, maar zag zijn schot van dichtbij knap gekeerd worden door Subasic. De Kroaten leken daarmee definitief wakker te zijn geschrokken en brachten in het laatste kwartier van de eerste helft het verschil in kwaliteit op het veld ook tot uitingen in het spelbeeld. Ivan Rakitic was dicht bij de 0-1 uit een vrije trap, terwijl Mario Mandzukic eveneens de openingstreffer had kunnen maken. Zijn kopbal bleek echter een prooi voor Nyland.

Mandzukic kreeg ook na rust een paar goede kansen, maar het waren de Noren die toesloegen. Jo Inge Berget werkte van dichtbij binnen in de korte hoek en maakte zijn superavond kort daarop helemaal compleet. Met de hulp van Vedran Corluka, die de bal van richting veranderde, tekende hij ook voor de 2-0. De Kroaten voerden de druk daarna op, maar bleken niet meer in staat om de wedstrijd te doen kantelen. Wel was AZ’er Markus Henriksen in de slotfase nog dicht bij de 3-0, maar hij zag zijn inzet van de lijn gehaald worden.