Kuyt helpt Fener aan virtuele podiumplaats, Galatasaray verspeelt punten

Daniel Cabot Kerkdijk11 nov 2012, 19:52
Laatst bijgewerkt: 11 nov 2012, 19:52

Dirk Kuyt heeft zondagavond weer zijn waarde bewezen voor Fenerbahçe. In de thuiswedstrijd tegen Orduspor (2-1) leverde de Nederlander een assist af en met zijn ploeg steeg Kuyt met zes plaatsen naar de derde stek in de Turkse competitie. Galatasaray en Antalyaspor gaan met 22 punten samen aan kop. Eerder op de zondag kwam de regerend landskampioen niet verder dan een 1-1 remise bij Mersin Idman Yurdu en ondanks een treffer van Ismail Aissati moest Antalyaspor met dezelfde cijfers genoegen nemen tegen Kasimpasa.

Fenerbahçe - Orduspor 2-1
Al na elf minuten kam Fenerbahçe op voorsprong in het Sükrü Saracoglu Stadion. Na een pass van Kuyt vond Moussa Sow de ruimte voor het schot en met zijn linker zette hij Fenerbahçe op een 1-0 voorsprong. De ploeg van Aykut Kocaman domineerde tegen het op de counter spelende Orduspor en kreeg prima kansen. Raul Meirels knalde over, Miroslav Stoch trof de kruising, een volley van nogmaals Meireles ging net naast en een poging van Stoch ging ook maar net naast. Orduspor liet behoudens een vriendelijke kopbal in aanvallend opzicht niets zien.

Het wedstrijdbeeld was in de tweede helft niet anders, maar Fener vergat de score uit te breiden. Een schot van dichtbij van Sow werd al dan niet met de hand geblokt door het bezoek en afstandsschoten van Stoch en Mehmet Topal vonden het doel ook net niet. Na ruim een uur hadden de Gele Kanaries op 2-0 móeten komen, maar Sow schoot van één meter voor het doel over. Nadat Cristian nog de paal had geraakt, zette Sezer Öztürk met een afstandsschot toch de beslissende 2-0 op het scorebord. De tegentreffer van Samil Cinaz kwam te laat. Zodoende bleven de drie punten in Istanboel, waardoor Fener nu op het virtuele podium staat in de Süper Lig.

Mersin Idman Yurdu - Galatasaray 1-1
Galatasaray had de controle over het duel in de havenstad, maar grote kansen leverde dat niet echt op. Behoudens een schot van Umut Bulut op de paal kwam de ploeg van Fatih Terim niet. De bezoekers speelden matig en mochten van geluk spreken dat de Nigeriaanse aanvaller Nduka Ozokwo na balverlies van Emre Colak maar net naast schoot. Galatasaray raakte voor de rust in de persoon van Emmanuel Eboué, die later geblesseerd uitviel, weer de paal, maar kwam drie minuten na de pauze wél op voorsprong.

Na een afgeslagen corner schoot Emre de bal in en doelman Ibrahim Sehic moest lossen. De rebound was derhalve een prooi voor Umut, die alweer zijn negende competitiedoelpunt in tien wedstrijden maakte. Galatasaray, dat woensdag nog met 1-3 won van Cluj door een hattrick van Burak Yilmaz, moest echter genoegen nemen met een punt, want na ruim een uur kopte Mert Nobre een hoekschop bij de eerste paal binnen voor de gelijkmaker. Nordin Amrabat viel twintig minuten voor tijd nog in, maar voegde werkelijk niets toe.

Kasimpasa - Antalyaspor 1-1
Antalyaspor overnachtte van zaterdag op zondag op de koppositie door een punt te pakken op bezoek bij subtopper Kasimpasa. De beste kansen waren al gauw voor de bezoekers, want aanvoerder Ugur Inceman trof de paal en Lamine Diarra en Ömer Sismanoglu mikte van dichtij over. Dertien minuten voor tijd zette Aissati met zijn tweede seizoenstreffer de 0-1 op het scorebord en na de rode kaart voor Sancak Kaplan leken de drie punten in de tas voor Antalyaspor. Door een late strafschop van Kalu Uche verspeelden Aissati en co echter nog twee punten: 1-1.