Kuyt ontpopt zich met dubbelslag tot held Fenerbahçe in Roemenië

Bart Kruyt08 aug 2012, 21:55
Laatst bijgewerkt: 08 aug 2012, 21:55

Dirk Kuyt kan voorlopig niet meer stuk bij de fanatieke supporters van Fenerbahçe. De Katwijker opende woensdagavond zijn doelpuntenaccount voor zijn nieuwe werkgever en schoot de Turkse grootmacht met twee doelpunten naar de laatste voorronde van de Champions League. In Istanbul eindigde het treffen met FC Vaslui vorige week nog in een 1-1 gelijkspel, maar in Roemenië namen de Turken afstand: 1-4.

Fenerbahçe wist wat het te wachten stond in het noordoosten van Roemenië. Vorige week was het fitte en onbevangen Vaslui bij vlagen heer en meester in Istanbul, dat in de slotminuut echter de gelijkmaker moest incasseren. Kuyt en consorten hadden ervan geleerd, want in het Municipal Stadion begon het bezoek fel en aanvallend. Na twaalf minuten leidde dat tot de openingstreffer: Caner Erkin klom in de rug van Zhivko Milanov en kopte via de grond raak.

Vaslui deelde twee minuten later alweer de tegenstoot uit. Voormalig FC Utrecht-middenvelder Lucian Sanmartean bracht de balvoor, Fenerbahçe vergat het speeltuig weg te werken en Marius Niculae knalde kruiselings binnen: 1-1. Zodoende stond de eindstand van de eerste ontmoeting al na een kwartier op het scorebord. Naarmate de eerste helft vorderde, nam Vaslui het overwicht over. Nicolae Stanciu had de thuisploeg op voorsprong móeten zetten, maar hij schoot recht op de vuisten van Volkan Demirel.

Fenerbahçe had het geluk aan haar zijde, net als tien minuten na rust. Alex maakte hands en Vaslui mocht aanleggen voor een strafschop. Aanvoerder Ousmane N’Doye schoot zacht en halfhoog in, waardoor Volkan kon redden en de held was. Die heldenstatus mag hij overigens delen met Kuyt. Twintig minuten voor tijd trapte hij, na een slimme loopactie, via de onderkant van de lat de 1-2 binnen en een paar minuten later tekende hij na een vrije trap van Alex voor de beslissing: 1-3. De Oranje-international kreeg vier minuten voor het slotsignaal een publiekswissel en zijn vervanger, Moussa Sow, maakte er met een machtige knal zelfs 1-4 van.