Kuyt redt met merkwaardig doelpunt een punt voor Fenerbahçe

Gijs Freriks24 nov 2014, 19:53
Laatst bijgewerkt: 24 nov 2014, 19:53

Fenerbahçe heeft twee punten verspeeld in de titelstrijd van Turkije. De regerend landskampioen was bij een overwinning op Bursaspor alleen aan kop gegaan in de Süper Lig, maar kwam maandagavond niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Dirk Kuyt scoorde namens de club uit Aziatisch Istanbul.

De laatste keer dat Fener twee keer achter elkaar won in Bursa, was in 1983. De club van trainer Ismail Kartal kon ook nu de eerdere zege in het Bursa Atatürk Stadion van vorig jaar november geen positief vervolg geven. De gasten kwamen al na drie minuten op achterstand, door een goal van Volkan Sen. De Turks international werd vrij voor de immer uitgejouwde doelman Volkan Demirel gezet en maakte geen fout. Volkan was het mikpunt van de bezoekers omdat hij in de interlandperiode weigerde om in actie te komen tegen Kazachstan. Hij werd onder meer ‘landverrader’ genoemd.

Fenerbahçe deed het na de openingstreffer niet onaardig en probeerde de tegenstander vast te zetten, maar Bursaspor liet het balletje bij vlagen heel aardig gaan. Coach Kartal greep na 35 minuten in en slachtofferde Caner Erkin, die daar duidelijk niet van was gediend en woest naar de kleedkamer beende. De tweede helft begon niet veel beter voor Fenerbahçe, want Volkan voorkwam met een geweldige redding de 2-0 van Fernando Belluschi. De Gele Kanaries kwamen lange tijd niet verder dan een volley van Raul Meireles en Diego moest zich ook nog eens laten vervangen.

De Braziliaan kon door een blessure niet verder en werd afgelost door Moussa Sow. Uit het niets werd het gelijk, halverwege de tweede helft. Kuyt zag een voorzet vanaf de linkerflank zomaar in de verre hoek ploffen: 1-1. De laatste keer dat Bursaspor in eigen huis ‘de nul’ wist te houden tegen Fenerbahçe, was overigens in februari 1996. Beide partijen hoopten de zege vervolgens naar zich toe te trekken, maar Sow werd onterecht teruggevlagd en aan de andere kant voorkwamen de uitblinkende Volkan en verdediger Michal Kadlec de 2-1. Ook Sen en Ozan Ipek lieten nog een grote kans liggen.