voetbalzone

Kuyt stond doodsangsten uit: 'Het leek wel oorlog’

Daniel Cabot Kerkdijk11 mrt 2014, 06:00
Laatst bijgewerkt: 11 mrt 2014, 06:00
Advertentie

Zoals wel vaker laaiden de gemoederen tijdens het treffen tussen Trabzonspor en Fenerbahçe ook maandagavond weer hoog op. Zo hoog dat het competitieduel niet uitgespeeld kon worden en het bij een 0-1 tussenstand voor de bezoekers zelfs gestaakt moest worden. Dirk Kuyt zag vuurwerkbommen, messen en bakstenen om de oren vliegen. “Dit was levensgevaarlijk en heb ik echt nog nooit meegemaakt. Ik ben niet snel bang, maar nu…”, citeert De Telegraaf.

Pas uren na de beslissing van de scheidsrechter konden Kuyt en consorten het stadion verlaten. “Er kwamen politieagenten met bebloede gezichten binnen en we werden in gepantserde politievoertuigen weggevoerd”, licht Kuyt toe. Fenerbahçe overnachtte in de nacht van zondag op maandag niet in Trabzon, maar in Rise, een uur verderop. “Ik heb nog nooit zo veel haat gezien.” Fenerbahçe trok in een kampioensstrijd met Trabzonspor net aan het langste eind en het seizoen dat de club uit Istanbul werd verdacht van matchfixing was Trabzonspor de dupe.

Na de openingstreffer van Emmanuel Emenike waren de spelers van Fenerbahçe al meer bezig met hun eigen veiligheid dan de tegenstander. Daarvoor werd er bij corners al van alles naar de nemer van de hoekschop gegooid. “Op het moment dat bij onze keeper Volkan Demirel een vuurwerkbom ontplofte, vond de scheidsrechter het genoeg geweest.” Fenerbahçe vluchtte naar de kleedkamer. “Gelukkig waren er snel politieagenten en beveiligers aanwezig om ons te beschermen, maar buiten ging het los. Het leek wel oorlog. Het is ongelooflijk dat dit in het hedendaagse voetbal nog kan en moet wat mij betreft hard worden aangepakt.”

Bezig met laden …