voetbalzone

Kylian Mbappé meldt zich met statement op Twitter: ‘Dit moet nu stoppen’

Wessel Antes01 jul 2023, 12:40
Laatst bijgewerkt: 01 jul 2023, 12:40
Advertentie

Kylian Mbappé en zijn teamgenoten van het Franse elftal hebben zich via sociale media middels een gezamenlijk statement uitgesproken tegen de rellen in Frankrijk. In vele Franse steden is het al dagen onrustig na de vreselijke dood van de zeventienjarige Nahel, die door een politieagent werd neergeschoten nadat hij probeerde weg te rijden bij een verkeerscontrole. Het Franse politiekorps ligt momenteel behoorlijk onder vuur en wordt verweten racistisch en agressief te zijn.

De afgelopen dagen zijn er meer dan duizend auto’s in Frankrijk in de fik gestoken, terwijl 79 agenten gewond raakten tijdens de rellen die volgden na de dood van Nahel. Nadat de protestmars in Nanterre, de woonplaats van Nahel, uitmondde in rellen ging men in diverse Franse steden flink tekeer. Relschoppers plunderen winkels, richten vernielingen aan en steken allerlei dingen in de brand. Zelfs in het Belgische Brussel ging het donderdagnacht mis. De spelers van les Bleus voelen zich daardoor genoodzaakt om zich uit te spreken.

Paris Saint-Germain-aanvaller Mbappé, sinds kort aanvoerder van Frankrijk, deelde het statement vrijdagavond via zijn persoonlijke kanalen. In het bericht betuigen de Franse internationals medeleven aan de familie van Nahel, die zaterdag begraven wordt. “Net als heel Frankrijk zijn wij geraakt en gechoqueerd door de brute dood van Nahel. Al onze gedachten zijn bij hem en zijn familie.” Vervolgens spreken de spelers zich uit tegen het geweld van afgelopen dagen, in diverse Franse steden. “Sinds deze tragische gebeurtenis hebben we uitingen van woede gezien, die we begrijpen, maar we kunnen deze vorm niet toejuichen.”

De dood van Nahel doet ook binnen de Franse selectie pijn, maar de spelers willen een belangrijke boodschap meegeven. “Velen van ons komen uit achterstandswijken en we delen de pijn en het verdriet. Maar geweld lost niets op. Er zijn andere vreedzame en constructieve manieren om je uit te drukken. Daar moeten we onze energie en aandacht in stoppen. Dit moet nu stoppen! Het geweld moet nu stoppen en plaats maken voor rouw, dialoog en reconstructie.”

Bezig met laden …