voetbalzone

Laatste trap van wedstrijd bezorgt Chelsea prima uitgangspositie

Thijs Post25 apr 2013, 22:59
Laatst bijgewerkt: 25 apr 2013, 22:59
Advertentie

Amsterdam mag zich voorzichtig opmaken voor een invasie van Engelse voetbalfans. Dankzij het allerlaatste balcontact van de wedstrijd, een vrije trap van David Luiz, won Chelsea donderdagavond met 1-2 van FC Basel in de halve finale van de Europa League. Met de twee uitdoelpunten en de return op Stamford Bridge nog in het vooruitzicht hebben de Londenaren een uitstekende uitgangspositie om de finale op 15 mei in de Amsterdam ArenA te bereiken.

/

In vergelijking met voetbalgrootmacht Chelsea is FC Basel op papier misschien een dwerg, maar de Zwitsers hebben al meerdere malen aangetoond een club te zijn om rekening mee te houden. Dit seizoen rekende het team van trainer Murat Yakin bijvoorbeeld al af met Zenit Sint-Petersburg en Tottenham Hotspur, dus the Blues zullen met alle voorzichtigheid naar St. Jakob-Park getogen zijn. Van behoedzaamheid was in de beginfase in ieder geval niet veel te merken, want het team van manager Rafael Benítez begon prima tegen de koploper van de Super League.

De eerste grote kans was voor Frank Lampard, toen de middenvelder voorkroop bij een voorzet van César Azpilicueta. Basel-keeper Yann Sommer verwerkte de inzet tot hoekschop en dat leverde alsnog een doelpunt op: Branislav Ivanovic ging nog onder de bal door, maar via Victor Moses belandde het leer alsnog in het net. De pogingen van Basel om binnen een paar minuten de orde weer te herstellen, via Fabian Schär en Mohamed Salah, strandden op de vuisten van Chelsea-doelman Petr Cech. De bezoekers namen het initiatief weer over en dat resulteerde in een aantal grote kansen.

/

Fernando Torres schoot op het lichaam van Schär, Ramires’ inzet werd gepakt door Sommer en Eden Hazard zocht het doel veel te hoog en later te ver naar links. Vooral die tweede poging had een doelpunt op moeten leveren: de Belg kreeg vrije doortocht richting het vijandelijke doel. Basel wist dat de 0-1, met het oog op de return op Stamford Bridge, een zeer nadelige score was en direct na de pauze ging de ploeg op zoek naar de gelijkmaker. Valentin Stocker schoot de bal na een individuele actie tegendraads op de paal en dat deed Torres later aan de andere kant ook. De spits profiteerde van een goede actie van Hazard, maar vergat de marge uit te breiden.

FC Basel zette in de slotfase flink aan voor de gelijkmaker. Marcelo Diaz schoot nog over en Salah nam de bal niet goed mee, voordat de treffer er toch kwam. Azpilicueta zou zich hebben vergrepen aan Stocker, maar veel gebeurde er niet. Schär maakte het weinig uit: hij trapte de strafschop binnen. Direct daarna, in blessuretijd, kreeg Chelsea twee reusachtige kansen op de 1-2. Torres had echter zijn avond niet en John Terry kopte de bal recht op Sommer. Met het allerlaatste balcontact van de wedstrijd bezorgde Luiz zijn ploeg alsnog een prachtige uitgangspositie, door een vrije trap achter de grabbelende Sommer te schieten. Overigens mocht de Braziliaan van geluk spreken dat hij op dat moment nog op het veld stond, want even voor zijn treffer beging hij een schandalige overtreding op David Degen. Hij kreeg slechts geel en dat pakte niet verkeerd uit voor Chelsea.

Bezig met laden …