voetbalzone

Lang: ‘Daarmee verneder ik niemand, mensen betalen toch om wat te zien?’

Rian Rosendaal18 jun 2023, 13:22
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 13:22
Advertentie

Noa Lang toont zich dankbaar, ondanks een behoorlijk turbulent jaar bij Club Brugge. De veelbesproken vleugelaanvaller scheurde zijn enkelband, kreeg te maken met maar liefst drie trainers en zag de Belgische grootmacht naast de landstitel grijpen. De aan PSV gelinkte Lang gaat daarnaast in op de kritiek dat hij tegenstanders soms doelbewust wil vernederen met zijn acties op het veld.

Lang had een dergelijk rumoerig seizoen naar eigen zeggen nodig. "Ik moest ook de andere kant van de medaille een keer zien", blikt de international terug op verzoek van Voetbal International. "Ik denk dat ik het nodig heb gehad om nu de volgende stap te maken in mijn ontwikkeling. Ik heb met mezelf één afspraak gemaakt: wat er ook gebeurde, ik ging een hoog niveau halen. Voor mijn toekomst en ook om in beeld te blijven bij Oranje. Dat is lastig als het minder draait, alleen denk ik dat ik in dit moeilijke seizoen mijn hoofd boven water heb gehouden. Dat is iets anders dan dat ik tevreden ben."

De man van de late 2-2 tegen Kroatië legt uit waarom hij niet helemaal tevreden is. "Qua stats was het niet mijn beste jaar, maar ik ben alsnog tot twaalf goals en acht assists gekomen." Lang kijkt bij voetbal niet alleen naar prestaties en rendement. "Voor mij is voetbal entertainment. Ik ben wel eens op de bal gaan staan en daarover verschijnen dan berichten: Lang staat op de bal. Maar daarmee wil ik niemand vernederen, ik wil de mensen wat bieden. Ze betalen toch geld om ook wat te zien? Ik merk vaak dat het beeld van mensen anders is als ze me een hele wedstrijd hebben zien spelen. Dan is alles gedraaid. Leuke speler, misschien ook wel een leuke jongen. Ik ben een entertainer."

Nieuw avontuur
Lang is van plan Brugge na twee seizoenen te verlaten, ondanks een doorlopend contract tot medio 2025. "Ik sta open voor alles, op dit moment. Eerst had ik een voorkeur, nu sta ik er anders in. Er zijn voorbeelden zat van jongens die naar het buitenland gingen en het daar niet wisten te redden, maar er zijn ook jongens wel geslaagd." Spijt van de keuze voor Club heeft Lang overigens nooit gehad. "Dan hoor je Nederlanders zeggen: Tja, Club Brugge. Ze hebben werkelijk geen idee hoe groot die club is. Daarbij kan ik je verzekeren dat de Belgische competitie fysiek sterker is dan de Eredivisie."

Het steekt Lang enigszins dat hij in België nooit de Gouden Schoen veroverde. "Ik werd tweede en daar geloof ik nog steeds helemaal niks van. Ik heb ’t mezelf niet altijd makkelijk gemaakt in België, dé reden dat ik die prijs niet won, terwijl ik er voetbaltechnisch gezien wel recht op had." Lang verwijst hierbij naar zijn directe karakter, terwijl Belgen volgens hem nooit dingen recht in iemands gezicht zeggen. "Maar ach, ik werd toch liever kampioen dan dat ik zo’n schoen won. Op dat vlak ben ik toch mooi twee keer de beste van België geweest."

Bezig met laden …