voetbalzone

Lang maakt geen vrienden: ‘Noa, jij bent niet dé ster van het Belgisch voetbal’

Jeroen van Poppel17 jun 2023, 16:44
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 16:44
Advertentie

Noa Lang vindt het tijd om de Belgische competitie te gaan verlaten en is inmiddels zelfs bereid om terug te keren in de Eredivisie. De uitlatingen van de spelmaker van Club Brugge lijken in België niet overal even goed te vallen. “Noa Lang is ervan overtuigd dat België hem hard gaat missen, maar behalve dan bij de Brugse fans gaat dat gemist worden nogal meevallen”, stelt journalist Peter Vandenbempt in Het Nieuwsblad.

Lang dacht vorig jaar een transfer naar een Europese topcompetitie te gaan maken, maar kwam bedrogen uit. De linksbuiten moest toezien hoe AC Milan wél zijn ploeggenoot Charles De Ketelaere voor liefst 35 miljoen euro binnenhaalde. “Elk jaar treuren we kortstondig om het vertrek van smaakmakers, maar elke keer opnieuw staan waardige vervangers op en nog voor het einde van de zomervakantie zijn we ze vergeten”, zegt Vandenbempt. “Dat Noa Lang vooral niet denkt dat het met hem anders zal zijn.”

“Je bent niet dé ster van België”, benadrukt Vandenbempt, die dat onderbouwt aan de hand van statistieken. “Dit seizoen kwam hij aan negen goals en zeven assists in de competitie (in 33 optredens, red.). Twintig spelers scoorden meer dan Noa Lang en acht gaven vaker een assist. Opgeteld waren veertien spelers bepalender voor hun ploeg dan de aanvaller van Club Brugge. Voor iemand die 'het Belgisch voetbal heet gemaakt heeft' is dat niet bepaald uitzonderlijk.”

Dat wil niet zeggen dat Vandenbempt de kwaliteiten van Lang niet erkent. “Als hij er met zijn hoofd bij is dan is hij één van de allerbesten.” Daar schort het echter nogal eens aan, vindt de journalist. “Scouts hebben ook gezien dat los van zijn niet-uitzonderlijke statistieken er ook te vaak een probleem is met zijn houding op het veld, dat Lang zichzelf uit de match moppert en molenwiekt. Niets mis met wat provocatie en entertainment, maar tegenover een miljoen of twintig moet wel wat rendement staan.”

Bezig met laden …