Leicester City blijft op koers, Chelsea ontsnapt aan verlies

Bart Kruyt19 mrt 2016, 16:57
Laatst bijgewerkt: 19 mrt 2016, 16:57

De supporters van Leicester City blijven dromen van het eerste kampioenschap uit de geschiedenis van de club. Net als afgelopen maandag tegen Newcastle United maakte de koploper van de Premier League ook bij Crystal Palace niet veel indruk, maar er werd wel weer gewonnen: 0-1. Damien Delaney kwam in blessuretijd nog ontzettend dicht bij de gelijkmaker, maar hij raakte de lat. Even verderop in Londen ontsnapte Guus Hiddink aan een nederlaag: Chelsea pakte door een late strafschop toch nog een punt bij West Ham United.

/

Crystal Palace - Leicester City 0-1
Jamie Vardy en Riyad Mahrez zijn dit seizoen de mannen die voor de doelpunten moeten zorgen bij Leicester City en het koningskoppel stelde ook uit bij Crystal Palace niet teleur. Mahrez hielp de eerste grote kans van de wedstrijd nog wel om zeep, toen hij door Daniel Drinkwater alleen voor Wayne Hennessey werd gezet, maar de aanvaller de doelman niet wist te passeren. Tien minuten voor rust was het wel raak: Vardy trok de bal hard en laag voor (of was het een mislukt schot?) en Mahrez stond op de juiste plek om zijn zestiende competitiedoelpunt van dit seizoen te maken. Crystal Palace reageerde bijna direct, maar Kasper Schmeichel redde geweldig bij een van richting veranderd schot van Yannick Bolasie en zorgde ervoor dat Leicester op voorsprong ging rusten.

De voorsprong van de bezoekers was verdiend, want Leicester was de beter voetballende ploeg en kreeg ook de meeste mogelijkheden. Kort na rust kwam Shinji Okazaki dicht bij het verdubbelen van de marge, maar het schot van de Japanner ging maar net over het doel van de kansloze Hennessey. Crystal Palace bleef dus in leven en maakte het Leicester in de tweede helft, die zeker niet goed was, nog heel erg lastig. Vooral invaller Bakary Sako bleek een echte plaag te zijn voor de verdedigers van de koploper en hij beproefde een paar keer zijn geluk, maar Schmeichel bleek niet te passeren. Delaney raakte in extra tijd nog de lat en dus kwam Leicester met de schrik vrij: de ploeg heeft nu acht punten meer dan Tottenham Hotspur, dat zondag nog wel in actie komt tegen AFC Bournemouth.

/

Chelsea - West Ham United 2-2
Voor Chelsea zit het seizoen er eigenlijk al op. Degraderen kan het elftal van Guus Hiddink niet meer en voor een Europees ticket is een klein wonder nodig. Dat stadsgenoot West Ham United echter nog wel alles heeft om voor te spelen bleek zaterdagmiddag. Het elftal van Slaven Bilic begon goed aan de wedstrijd en nam na een ruim kwartier spelen de leiding. Manuel Lanzini kreeg de tijd om aan te leggen voor een schot van buiten de zestien en deed dat fantastisch: met een geplaatste bal in de verre bovenhoek liet hij Thibaut Courtois kansloos. Die 0-1 leek de ruststand te worden, maar diep in de blessuretijd van de eerste helft schoot Cesc Fàbregas op fraaie wijze uit een vrije trap de 1-1 binnen.

Chelsea leek na rust door te pakken en kreeg kansen via Oscar (schot naast) en John Terry (kopbal). Daarna was het echter weer de beurt aan de bezoekers, die via Aaron Creswell de lat raakten. Het inbrengen van Andy Carroll voor Diafra Sakho bleek vervolgens doorslaggevend. De nieuwe spits stond nog geen minuut in het veld toen Dimitri Payet hem vrij voor Courtois zette. Carroll toonde zich koelbloedig en schoot in de korte hoek raak. Chelsea kreeg daarna kansen op een nieuwe gelijkmaker. Fàbregas was er twee keer dicht bij, terwijl Terry over kopte uit een hoekschop. Ook Carroll kreeg nog een goede mogelijkheid, maar Courtois voorkwam dat de boomlange goalgetter zijn tweede van de middag kon maken. Vlak voor tijd sleepte Chelsea alsnog een punt uit het vuur: Ruben Loftus-Cheek werd gevloerd in de zestien, waarna Fàbregas de strafschop verzilverde: 2-2.

/

West Bromwich Albion - Norwich City 0-1
Norwich City verloor acht van de laatste tien competitieduels en speelde er twee gelijk. Het zelfvertrouwen zal dan ook broos zijn geweest, maar zaterdagmiddag op bezoek bij het al min of meer veilig West Bromwich Albion was daar de ommekeer. Vijf minuten na rust tekende Robbie Brady voor de enige treffer van de wedstrijd. De kans was eigenlijk voor Matt Jarvis, die echter volledig mis trapte en de bal zo onbedoeld bij zijn teamgenoot bezorgde. Die rondde vervolgens koeltjes af. De 0-1 bleef daarna ongewijzigd en dat is goed nieuws voor the Canaries, die uit de degradatiezone klimmen en nu op de zeventiende plek staan. Belagers als Sunderland en Newcastle United hebben echter nog wel twee wedstrijden tegoed.

/

Watford - Stoke City 1-2
Met een doelpunt en een assist zorgde Jon Walters ervoor dat Stoke City de drie punten pakte bij Watford. De aanvaller opende na een ruim kwartier spelen de score, door een lage voorzet van Phil Bardsley binnen te tikken, en kort na rust stuurde hij na een mislukte vrije trap van Heurelho Gomes Joselu de diepte in. Omdat Gomes nog niet helemaal goed opgesteld stond, kon Joselu de bal over de doelman liften en de marge verdubbelen. Ibrahim Afellay scoorde ook nog bijna, maar hij stuitte wel op Gomes, die zag dat Troy Deeney kort voor tijd nog de 1-2 maakte. Het bleek echter niet meer dan de eretreffer te zijn. Bij de thuisploeg stond Nathan Aké in de basis, ontbrak Steven Berghuis en viel Nordin Amrabat in; bij Stoke was Afellay de enige Nederlander die in actie kwam, omdat Erik Pieters met een kuitblessure kampt. Het is nog onduidelijk of hij zich zal afmelden bij Oranje.