Lens scoort en gaat door met Dynamo, Soldado de held bij foutloos Spurs

Erik van Dam12 dec 2013, 21:56
Laatst bijgewerkt: 12 dec 2013, 21:56

In Groep G van de Europa League heeft Dynamo Kiev zich donderdag verzekerd van plaatsing voor de volgende fase. De Oekraïense formatie begon niet goed tegen Rapid Wien, maar kwam mede dankzij Jeremain Lens terug in de wedstrijd en pakte een 3-1 overwinning: genoeg om het Racing Genk van Mario Been te volgen naar de knock-outfase. Tottenham Hotspur won thuis met ruime cijfers (4-1) van Anzhi Makhachkala en sluit de groep foutloos af: zes gespeeld, achttien punten. Maandag weten de geplaatste teams wie zij tegenkomen na de winter.

Dynamo Kiev - Rapid Wien 3-1
Met Lens in de basis begon Dynamo zoals het dat niet wilde. Na een aanval door het midden werd Terrence Boyd op enkele meters van het doel aangespeeld en met een simpele voetbeweging plaatste hij de bal langs Oleksandr Shovkovskiy. De uitstekende start zette de Oostenrijkers virtueel op plaats twee, voorbij Dynamo. Dat liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam een kwartier na de 0-1 weer terug tot 1-1: Lens werd de gelukkige. Een voorzet vanaf de rechterflank kwam bij de ex-PSV’er terecht en hij mikte raak. Voor de aanvaller was het zijn tweede Europese goal voor Dynamo en zijn zevende in totaal.

Dynamo voelde de krachten toenemen en kwam ook rap op voorsprong. Oleg Gusev kwam de zestien meter instormen en reageerde attent op een boogballetje van Lens: hij mikte hard raak in het dak van het doel. Daarmee zat de wedstrijd er nog niet op voor de nummer twee van de Oekraïense competitie. Met nog twintig minuten op de klok maakte Miguel Veloso er nog 3-1 van en gaf hij extra cachet aan de zege en overwintering. Dynamo kan nu uitrusten van de eerste seizoenshelft: op 20 februari moet het Europees weer aan de bak en op 1 maart begint de competitie pas weer.

/

FC Thun - Racing Genk 0-1
De vijfde plek in de Belgische competitie is niet waar Been met zijn team wil staan, maar de achterstand op de koploper is te overzien en in Europa gaat het prima met Genk. Donderdag pakte een jonge groep de vierde zege in de zesde wedstrijd: een 0-1 zege in Zwitserland bij FC Thun. Halverwege de eerste helft maakte Jelle Vossen de enige goal van de avond, toen hij de bal met wat geluk voor de voeten kreeg na voorbereidend werk van Ajub Masika. Op randje buitenspel maakte Vossen het af. De jonge Nederlander Sandy Walsh mocht zijn Europese debuut maken van Been en deed het naar behoren. Anthony Limbombe zorgde voorin constant voor gevaar.

/

Tottenham Hotspur - Anzhi Makhachkala 4-1
Tottenham en Anzhi waren al zeker van overwintering in de Europa League en sloten donderdag de groepsfase af met een onderlinge ontmoeting in Londen. Het eerste kwartier was helemaal voor Roberto Soldado: de Spaanse zomeraankoop maakte daarin zijn zevende en achtste doelpunt voor the Spurs. Na vijf wedstrijden droogte kopte hij eerst achterwaarts de 1-0 via de paal binnen, uit een vrije schop van Gylfi Sigurdsson. Nog geen tien minuten later was het weer raak voor de spits; dit keer rondde hij af in de lange hoek na voorbereidend werk van Moussa Dembélé en Érik Lamela. Op slag van rust zorgde Ewerton voor een iets draaglijker tussenstand met de aansluitingstreffer.

In de tweede helft maakte Lewis Holtby, die voortdurend zweeft tussen bank en basis bij de Engelsen, er weer een verschil van twee van. Dembélé stond aan het begin van de aanval en Andros Townsend bediende Holtby met een perfecte pass, waarna de Duitser de bal controleerde en heel mooi binnenschoot. Het bezoek uit Dagestan liet zich gewillig naar de slachtbank leiden en incasseerde ook een derde goal van Soldado. Nadat Christian Eriksen erbij kwam als invaller haalde Jucilei tegenstander Ryan Fredericks naar de grond: Soldado benutte de strafschop.