voetbalzone

Levein zou graag spelers van Chelsea-niveau bij Schotland hebben

Erik van Dam05 okt 2010, 08:06
Laatst bijgewerkt: 05 okt 2010, 08:06
Advertentie

Schots bondscoach Craig Levein maakt zich op voor twee belangrijke interlands. Zijn selectie is nog ongeslagen in Groep I van de EK-kwalificatiereeks, na een 0-0 gelijkspel tegen Litouwen en een 2-1 overwinning op Liechtenstein. Nu wachten Tsjechië (8 oktober) en Europees- en wereldkampioen Spanje (12 oktober) als tegenstanders. Levein hoopt dat Schotland er klaar voor is.

/

Hij vind het niet erg dat zijn elftal hoe dan ook de rol van underdog inneemt tegen de Tsjechen en Spanjaarden. Op het hoogtepunt, drie jaar geleden, stond Schotland 13de op de wereldranglijst van de FIFA. Inmiddels is de ploeg afgezakt naar een bescheiden 47ste plaats. Op de vraag of hij Tsjechië, de eerstvolgende opponent, superieur acht aan zijn eigen team, zegt Levein maandag: “Ja, dat denk ik wel. Zij staan een flink stuk hoger op de ranglijst en spelen bovendien thuis.”

“Thuisspelen is altijd een voordeel. Als je het de bookmakers vraagt, weet ik zeker dat Tsjechië honderd procent favoriet is. Maar dat betekent niet dat we niet kunnen winnen”, voegt hij daaraan toe. “Het gaat erom dat je in staat bent een zwaarder iemand dan jezelf te verslaan”, zegt hij in bokstermen. “Als je twintig tot vijfentwintig jaar teruggaat in de tijd, zag je dat we dat konden. We realiseerden ons alleen niet dát we het deden.”

“Historisch gezien zijn en blijven wij toch altijd de underdog”, kijkt hij tot slot vooruit naar de beide interlands. “Als je het spel moet maken in een wedstrijd, heb je jongens nodig met flair, jongens die een wedstrijd kunnen omgooien, en niet maar één of twee daarvan. Dat is waarom een team als Chelsea ook wint, als er teams op bezoek komen die zich ingraven. Zij hebben spelers die écht het verschil kunnen maken”, kijkt Levein met een jaloers oog naar The Blues. “Wij hebben getalenteerde spelers, maar ik denk dat de teamspirit ons grootste wapen is.”

Bezig met laden …