Lewandowski blijft maar scoren en bereikt mijlpaal, Dost ook trefzeker

Bart Kruyt26 sep 2015, 17:22
Laatst bijgewerkt: 26 sep 2015, 17:22

Robert Lewandowski kan terugkijken op een geweldige week. De aanvaller van Bayern München was midweeks nog goed voor vijf doelpunten tegen VfL Wolfsburg en zaterdag was het weer twee keer raak tegen FSV Mainz 05. Met zijn eerste doelpunt bereikte Lewandowski bovendien een fraaie mijlpaal. Bas Dost wist te scoren voor Wolfsburg, maar kon niet voorkomen dat de ploeg van Dieter Hecking punten liet liggen in de thuiswedstrijd tegen Hannover 96.

FSV Mainz 05 - Bayern München 0-3
Het komt niet vaak voor dat Thomas Müller een strafschop mist, maar zaterdag ging het toch weer eens mis, tegen FSV Mainz 05. De aanvaller mocht aanleggen nadat Kingsley Coman was neergehaald door Pablo De Blasis, maar hij gleed uit en schoot over. Mainz hield dus stand en kreeg tegen de verhoudingen in nog een enorme kans om voor rust op voorsprong te komen, maar Yoshinori Muto schoot net naast. Bayern was de bovenliggende partij, maar wist geen doorbraak te forceren in de eerste helft. Douglas Costa probeerde het nog met een schot van afstand, maar Loris Karius had een uitstekende redding in huis. Mainz en Bayern gingen dus in evenwicht rusten, maar in de tweede helft namen de bezoekers dan toch afstand.

Lewandowski opende na zes minuten in het tweede bedrijf de score, door een voorzet van Kingsley Coman binnen te koppen. Voor de Pool betekende dit zijn honderdste doelpunt in de Bundesliga: 74 voor Borussia Dortmund en 26 voor Bayern. Goal nummer 101 volgde al snel en op aangeven van Douglas Costa zorgde Coman voor de beslissing in de wedstrijd. Christian Clemens slaagde er namens Mainz nog bijna in om de eer te redden, maar zijn schot belandde op de lat, waardoor Manuel Neuer dus een clean sheet hield. Aankomende dinsdag neemt Bayern het in de Champions League op tegen Dinamo Zagreb.

VfL Wolfsburg - Hannover 96 1-1
Dost was vorige week als invaller goud waard tegen Hertha BSC, door twee keer te scoren, en zaterdag was het weer raak, ditmaal tegen Hannover 96. Vijf minuten voor rust zette de Nederlander Wolfsburg op voorsprong, door een voorzet van Daniel Caligiuri binnen te koppen. Die voorsprong was verdiend, want Wolfsburg was in de eerste helft de bovenliggende partij. Hannover (zonder de geblesseerde Charlison Benschop) had desondanks nog wel mogelijkheden gekregen om op voorsprong te komen, maar een schot van Hiroshi Kiyotake ging recht op Diego Benaglio af en Naldo kon nog net op tijd ingrijpen toen Artur Sobiech weg sprintte.

In de tweede helft kwam Hannover alsnog langszij. Na een klein kwartiertje vond Manuel Schmiedebach met een mooie pass Kiyotake, die de bal via de onderkant van de lat in het doel ramde. Wolfsburg moest dus weer opnieuw beginnen en Caligiuri kwam nog het dichtst bij de winnende treffer, maar zijn schot belandde op de lat. Ron-Robert Zieler had nog een prima redding in huis bij een inzet van Maximilian Arnold en ook in blessuretijd kreeg Arnold nog een grote kans, maar die hielp hij om zeep. Wolfsburg, dat woensdag in de Champions League tegen Manchester United speelt, heeft daardoor al negen punten minder dan koploper Bayern.

Werder Bremen - Bayer Leverkusen 0-3
Bayer Leverkusen won woensdag na twee nederlagen op rij weer een wedstrijd en ging zaterdagmiddag vrolijk verder. Na een half uur opende Admir Mehmedi de score. Christoph Kramer profiteerde van een fout achterin bij Werder en vond de Zwitser, die succesvol afrondde. Na een uur spelen vergrootten de gasten de marge. Julian Brandt mocht aanleggen voor een vrije trap, net buiten de zestien, en schoot prachtig raak. Het slotakkoord was vervolgens aan invaller Kevin Kampl. De Sloveen zette goed door en liet doelman Felix Wiedwald met een bekeken bal kansloos. Die 3-0 in minuut 68 bleef, mede omdat Mehmedi nog een enorme kans liet liggen, ook de eindstand.

FC Augsburg - TSG Hoffenheim 1-3
Beide clubs hebben het lastig dit jaar en lijken veroordeeld tot een strijd tegen degradatie. Winst in het onderlinge treffen was dus geboden. Al na tien minuten lag de bal in het net: Kevin Volland kon ongehinderd van rechts naar binnen komen en schoot in de korte hoek raak. Augsburg kwam nog voor rust langszij dankzij Ja-Cheol Koo, die raak kopte na halfslachtig optreden van doelman Oliver Baumann. Na rust liep Hoffenheim weg. 22 minuten voor tijd schoot Volland raak vanaf de strafschopstip en vijf minuten later was het helemaal gedaan met de spanning. Jonathan Schmid tekende op aangeven van Volland voor de 1-3. Verdiend was die marge absoluut niet, maar Augsburg slaagde er niet meer in om nog iets terug te doen.

VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach 1-3
Stuttgart en Mönchengladbach stonden tot de midweekse speelronde in de Bundesliga samen onderaan in de Bundesliga, maar boekten woensdag allebei een zege. Beide teams begonnen zodoende met een goed gemoed aan de onderlinge confrontatie. Granit Xhaka opende na een kwartier de score met een rake kopbal uit een vrije trap, mede doordat Przemyslaw Tyton weifelend optrad. Vier minuten later stond het al 0-2: Patrick Hermann dacht zelf te gaan scoren, maar zag zijn kopbal door Stuttgart-middenvelder Christian Gentner van richting veranderd worden, waardoor Tyton geen schijn van kans had. Daniel Ginczek maakt er nog voor rust uit een strafschop 1-2 van, maar Stuttgart slaagde er niet in om de gelijkmaker te forceren. In de slotminuut bepaalde Raffael de eindstand op 1-3.