voetbalzone

Lewandowski kopt gehavend Bayern naar winst in Dortmund

Erik van Dam04 apr 2015, 20:27
Laatst bijgewerkt: 04 apr 2015, 20:27
Advertentie

Ook met een verzwakt elftal is Bayern München erin geslaagd Borussia Dortmund te kloppen. De aanstaand kampioen van Duitsland moest het zaterdag stellen zonder een paar grote namen, maar won desondanks op vijandelijke grond (0-1). Robert Lewandowski werd de man van de avond op voor hem zo vertrouwde bodem: voor rust tekende hij voor de enige treffer. Het verschil met VfL Wolfsburg, dat zaterdag won van VfB Stuttgart (3-1), is weer tien punten: er zijn nog zeven speelronden te gaan in de Bundesliga.

voetbalzone

In de voorgaande drie seizoenen vormden Bayern en Borussia samen steeds de top twee, maar deze jaargang liep het een stuk minder goed in Dortmund. Aan het begin van het seizoen werd de Duitse Super Cup wél gewonnen, ten koste van de rivaal uit München, maar in de competitie verliep het bij tijd en wijle dramatisch. Zaterdag ontving Dortmund de kampioen echter met vertrouwen: zelf had het al zeven competitieduels op rij niet meer verloren en Bayern kwam met een gehavend team naar het Signal Iduna Park.

Arjen Robben, Franck Ribéry en David Alaba ontbraken gedrieën wegens blessures of de nasleep ervan, maar toch deed Bayern het lang niet slecht in de eerste helft. Dortmund maakte op eigen veld het spel en won de meeste duels, maar Bayern zette voldoende druk en liet de thuisclub geen uitgespeelde kansen creëren. Zo’n tien minuten voor rust opende de koploper de score. Lewandowski stuurde Thomas Müller diep en liep er zelf achteraan. Dat was maar goed ook, want Roman Weidenfeller keerde het schot van Müller en de bal ging de lucht in. Lewandowski was er als de kippen bij om er, met succes, het hoofd tegenaan te zetten (0-1).

voetbalzone

Hij deed zodoende zijn oude club pijn, net zoals hij in november al scoorde tijdens de ontmoeting in de Allianz Arena. Dortmund stelde er niet veel tegenover. Op slag van rust joeg Pierre-Emerick Aubameyang een vrije schop in de muur en schoot Neven Subotic de rebound over het doel van Manuel Neuer. Die had weinig te doen gehad in de eerste helft. Na rust kreeg hij het ook niet bijster druk, maar oogde Dortmund wel wat gretiger. Ilkay Gündogan probeerde het een keer van afstand en Marco Reus zwierf van links naar rechts, in de hoop de tegenstanders te ontlopen en iets te kunnen creëren.

Na een uur incasseerde Bayern een tegenvaller, toen Bastian Schweinsteiger aangeslagen van het veld ging met een zere enkel. Voor hem kwam Sebastian Rode erbij en dat maakte Bayern niet eens zoveel zwakker. Wel kwam Medhi Benatia goed weg, toen hij Reus zomaar een kans schonk en hem in het zijnet zag schieten. Reus treurde om zijn verkwanselde kans en ook om de knappe redding van Neuer (met één hand) op zijn scherpe vrije trap, vlak voor tijd. Bayern is de misstap tegen Borussia Mönchengladbach (0-2) van twee weken geleden weer vergeten en heeft nog steeds een riante voorsprong op VfL Wolfsburg. Mooi moment was nog de invalbeurt van Thiago Alcántara, bij der Rekordmeister. Hij maakte na één jaar en zes dagen zijn comeback, als invaller.

Bezig met laden …