Lewandowski vestigt persoonlijk record en schiet Bayern naar zege

Matthijs van Laar19 mrt 2016, 16:24
Laatst bijgewerkt: 19 mrt 2016, 16:24

Bayern München is weer een stap dichter bij een volgende Duitse landstitel. Vanzelf ging het niet, maar Josep Guardiola zag zijn elftal zaterdagmiddag dankzij een vroege treffer van Robert Lewandowski afrekenen met 1. FC Köln. Der Rekordmeister breidt de voorsprong op naaste belager Borussia Dortmund daarmee uit tot acht punten, al heeft de concurrent uit het Ruhrgebied nog wel een wedstrijd tegoed. Champions League-kwartfinalist VfL Wolfsburg morste voor eigen publiek punten tegen Darmstadt.

/

1. FC Köln - Bayern München 0-1
Bayern had weinig te vrezen van middenmoter Köln, dat ondanks de op het oog comfortabele tiende plek in de Bundesliga nog allesbehalve veilig is. Het enorme verschil in kwaliteit, ondanks de afwezigheid van tal van sterren bij de bezoekers, was in de eerste helft duidelijk zichtbaar. Bayern controleerde en werd in het zadel geholpen door Lewandowski, die al na tien minuten de score opende. De Pool ontving een afgeslagen bal rond de zestien en schoot zonder na te denken raak in de verre hoek. Het betekende zijn 25e goals van het seizoen; één meer dan het persoonlijke record dat hij in het seizoen 2012/13 vestigde in het shirt van Borussia Dortmund. Niet veel later was Douglas Costa dicht bij de 0-2, maar hij schoot net naast.

De thuisploeg stelde daar in aanvallend opzicht teleurstellend weinig tegenover. Het eerste serieuze gevaar van Köln kon pas na 69 minuten spelen genoteerd worden. Anthony Modeste ging echter rakelings aan een voorzet van Marcel Risse voorbij. Het bleek meteen voorbode op meer, want niet veel later bracht Modeste Manuel Neuer in de problemen. De doelman werkte weg, maar had het geluk dat hij bij de rebound van wederom Modeste werd bijgestaan door Joshua Kimmich. In de slotfase gooide Köln definitief de schroom van zich af, maar Bayern München hield de kleine marge vast en kan nu in alle rust afwachten hoe Borussia Dortmund het er zondag van afbrengt tegen Augsburg.

/

VfL Wolfsburg - Darmstadt 98 1-1
Wolfsburg, nog altijd zonder Bas Dost, was de bovenliggende partij, maar de eerste kans was voor de bezoekers uit Darmstadt. Slobodan Rajkovic had al na vijf minuten de score kunnen openen, maar hij miste na een hoekschop. Daniel Caliguiri (schot naast) en André Schürrle (kopbal over) lieten namens die Wölfe na om de score in de eerste helft te openen. Na de pauze zakte het spelpeil verder weg. Mario Vrancic was nog wel dreigend namens Darmstadt, terwijl Schürrle met een van richting veranderd schot heel even voor een opleving zorgde bij de thuisfans. Het leverde niks op en het duel leek dan ook af te stevenen op een bloedeloze remise. In de slotfase werd het toch nog leuk. Eerst schoof Sandro Wagner de 0-1 binnen, waarna Schürrle diep in blessuretijd voor de 1-1 eindstand tekende.

/

Hamburger SV - TSG Hoffenheim 1-3
Beide ploegen hebben de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie en dat geldt vooral voor Hoffenheim, dat na twintig minuten spelen de leiding nam in Hamburg. Andrej Kramaric mocht aanleggen van elf meter en maakte daarbij geen fout. HSV-goalie René Adler pakte drie minuten na de 0-1 een terugspeelbal op en kreeg op een paar meter van zijn doel een vrije trap tegen, die Kevin Volland benutte: 0-2. De gastheren kwamen echter snel terug in de wedstrijd. Na een handsbal in de zestien kreeg ook HSV een strafschop mee, die door Aaron Hunt werd verzilverd. Na rust zocht de thuisploeg de aanval, maar een perfecte counter bleek de genadeklap. Eduardo Vargas ontving de bal in de zestien van Volland en schoot prachtig raak: 1-3.

/

Hertha BSC - FC Ingolstadt 2-1
Hertha BSC zag naaste concurrent in de strijd om een Champions League-plaats Schalke 04 vrijdagavond tot op één punt naderen en wist dat het zaterdag dus zelf moest winnen van subtopper FC Ingolstadt. Vedad Ibisevic dacht de Berlijners na vijf minuten al op voorsprong te zetten, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. In de tweede helft slaagde Hertha er toch in de ban te breken: Genki Haraguchi kreeg de bal van links van Marvin Plattenhardt en tikte hem in één keer achter Ramazan Özcan. Diezelfde Haraguchi was een kwartier later zelf de aangever toen hij met een bekeken pass Kalou in staat stelde de 2-0 binnen te schieten. Lang kon de thuisploeg daar niet van genieten: Lukas Hinterseer bracht met een rake kopbal vijf minuten later de spanning terug in de wedstrijd. Tot een gelijkmaker kwam Ingolstadt echter niet meer.

/

Werder Bremen - FSV Mainz 05 1-1
Werder Bremen en FSV Mainz 05 konden zaterdagmiddag de punten allebei goed gebruiken: Werder staat maar net boven de degradatiestreep, terwijl de bezoekers volop in de race zijn voor Europees voetbal. Julian Baumgartlinger was in eerste instantie de gevierde man toen hij een voorzet van Yunus Malli beheerst afmaakte, maar de Duitser veroorzaakte in de blessuretijd van de eerste helft een penalty, waardoor Claudio Pizarro zijn ploeg weer langszij kon schieten. Na de rust ging Mainz weer op zoek naar de voorsprong en was het via Jhon Córdoba dichtbij; Felix Wiedwald kon zijn schot echter uit de rechterhoek tikken. Aan de andere kant was Theodor Gebre Selassie vlak voor tijd nog dicht bij de 2-1, maar doordat zijn schot naast ging verdeelden beide ploegen de punten.