voetbalzone

Lierse vrijgesproken in zaak-Ye

17 mrt 2008, 17:43
Laatst bijgewerkt: 17 mrt 2008, 17:43
Advertentie
Lierse SK is door het beroepscomité van de Belgische voetbalbond (KBVB) vrijgesproken in de zaak-Ye. De tweedeklasser werd vorig jaar door de controlecommissie tot verplichte degradatie naar derde afdeling veroordeeld. De club zou naar verluidt op de hoogte zijn geweest van de omkooppraktijken van de Chinese zakenman Zheyun Ye.

De zaak-Ye barstte iets meer dan twee jaar geleden los na een reportage van de openbare zender VRT over de praktijken van de Chinees. Meteen stortte het gerecht zich op de zaak, wat tien dagen na de uitzending leidde tot de arrestatie van verschillende Lierse-spelers. De betrokkenen bekenden dat ze in het seizoen 2004-2005 een tiental wedstrijden hadden vervalst op vraag van Ye.

Ook Paul Put, op het moment van de feiten trainer van Lierse, bleek betrokken bij de zaak. In eerste instantie oordeelde de KBVB dat Lierse als club schuldig was aan de praktijken en veroordeelde de Pallieters tot verplichte degradatie naar derde klasse. Put kreeg een levenslange schorsing, speler Hasan Kacic twee jaar.

Alle betrokken partijen gingen tegen de uitspraak in beroep en kregen maandag strafkwijtschelding (voor Lierse en Kacic) of -vermindering (voor Put). Volgens het beroepscomité was Put de spilfiguur in de omkooppraktijken en niet Lierse. De contacten die Lierse met Ye had, waren enkel gericht op een mogelijke investering van de Chinees in de ploeg en draaiden volgens de bond niet om omkoping.
Bezig met laden …