Lille waarschuwt achtervolgers, Lyon haalt Auxerre bij

Erik van Dam16 jan 2010, 22:07
Laatst bijgewerkt: 16 jan 2010, 22:07

Lille, dat als belangrijkste achtervolger voor de Franse koploper Bordeaux geldt, heeft zaterdag duidelijk aangegeven dat het zich mengt in de strijd om de top drie. Dankzij een 3-0 overwinning op Paris Saint-Germain verstevigde de ploeg haar tweede plaats in de Ligue 1. Lijstaanvoerder Bordeaux komt zondag in actie tegen nummer vier Olympique Marseille.

Lille – Paris Saint-Germain 3-1
Lille leed eind augustus een pijnlijke nederlaag bij het toen net opgeleefde Paris Saint-Germain. Aan het begin van het nieuwe kalenderjaar zette de ploeg van Rudi García de zaken echter weer kordaat recht. Dat begon al vlot met een doelpunt van Ludovic Obraniak in de vierde minuut. Voor de middenvelder betekende het pas zijn eerste goal dit seizoen.

Kort na rust maakte vleugelspeler Florent Balmont er 2-0 van en gooide hij het duel op slot. PSG, dat het seizoen nog sterk begon met vier zeges in de eerste zeven speelronden, kon geen vuist maken en kreeg twintig minuten voor tijd de derde goal om de oren via Franck Beria. Mevlüt Erdinç tekende enkele minuten voor tijd nog voor 3-1, maar die goal kwam te laat om gevaarlijk te zijn. Lille houdt de druk op Bordeaux, dat zondag pas in actie komt.

Montpellier – Olympique Nice 1-0
De club die in de eerste seizoenshelft van de Ligue 1 als de absolute verrassing werd bestempeld, maakte zaterdag iets goed van de 4-0 oorwassing die het een week geleden kreeg van AS Monaco. Montpellier boekte namelijk een zuinige zege op Olympique Nice, dat door de tiende seizoensnederlaag verder in de penarie verzeild is geraakt.

De Senegalese aanvaller Souleymane Camara nam de enige goal van de avond voor zijn rekening in het Stade la Mosson. Vooralsnog stevent Montpellier dan ook nog altijd af op een puike prestatie in haar eerste seizoen na de promotie uit de Ligue 2. Houdt de ploeg van René Girard deze lijn vast, dan lonkt aan het einde van de rit plaatsing voor Europees voetbal.

Nancy – Olympique Lyon 0-2
Nummer zes Olympique Lyon boekte een regelmatige 2-0 overwinning op Nancy. De ploeg die tussen 2002 en 2008 de absolute heerschappij in handen had en zeven titels op rij greep, vocht zich zaterdag in het tweede bedrijf naar een driepunter. De Braziliaanse verdediger Cris maakte twaalf minuten voor tijd de eerste goal van de avond.

Die openingstreffer werd negen minuten later verdubbeld door teamgenoot Maxime Gonalons. Het 20-jarige jeugdexponent van Les Gones, die dit seizoen langzaamaan een basisplaats verovert op het middenrif, tekende voor zijn eerste officiële goal in dienst bij de voormalig landskampioen. Over een week staat een duel gepland met Lorient.

Le Mans – Lorient 0-3
Lorient sloot het jaar 2009 af met een zege op Valenciennes en gaf ook het nieuwe kalenderjaar zaterdag direct kleur. Le Mans werd gedecideerd de deur gewezen middels een 3-0 nederlaag. Voor er een halfuur was verstreken maakte verdediger Laurent Koscielny er 0-1 van, gevolgd door de tweede van de avond via Olivier Monterrubio.

De ervaren spits zorgde er kort na rust eveneens voor dat Lorient een ruime zege naar zich toetrok met zijn tweede doelpunt. Over een week ontmoet de formatie van Christian Gourcuff in eigen huis Olympique Lyon. Daar heeft het team nog een appeltje mee te schillen gezien de uitslag eerder dit seizoen in het Stade de Gerland; het werd toen 1-0 voor Les Gones.

AS Monaco – Sochaux 1-0
Monaco kwam zaterdag pas laat op gang, maar sloot de wedstrijd tegen Sochaux uiteindelijk toch af met een veilige 1-0 zege. Waar in de heenwedstrijd, begin dit seizoen, nog een 1-0 verlies werd geleden, pakten de Monegasken dit keer de volle buit. Middenvelder Nenê, die zich dit ontpopt tot één van de aantrekkelijkste spelers bij Monaco, tekende zes minuten voor het einde voor 1-0 en direct daarna voor de definitieve 2-0 eindstand; goals nummer elf en twaalf van dit seizoen in zeventien optredens alweer.

Auxerre – Bologne 0-0
Auxerre kwam, net als de heenwedstrijd in speelronde vier, niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Boulogne. Na wisselende seizoenen, waarin achtereenvolgens een achtste, vijftiende en opnieuw achtste plaats werd behaald, ligt het team van Jean Fernandez nu weer op koers voor een plek bij de eerste zes. Volgende week wacht het duel met Nice.

Stade Rennes – RC Lens 1-1
Nummer tien Stade Rennes liet na om Paris Saint-Germain op de ranglijst voor te stevenen. Met een zege op RC Lens was dat gebeurd, maar de oud-werkgever van onder meer Mario Melchiot kwam in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Moussa Sow zette de thuisploeg tien minuten na rust nog op 1-0; Kevin Monnet-Paquet maakte het ongedaan.