Liverpool heeft niets aan Suárez-show, matig Fenerbahçe viert feest

Daniel Cabot Kerkdijk21 feb 2013, 21:59
Laatst bijgewerkt: 21 feb 2013, 21:59

Het Europese avontuur van Liverpool is voorbij. Het team van manager Brendan Rodgers hoopte op een magische Europa League-avond tegen Zenit Sint-Petersburg en was daar slechts één doelpunt van verwijderd. Luis Suárez blonk uit met twee doelpunten uit vrije trappen. De bezoekers uit Rusland beperkten de schade op Anfield en staan in de achtste finales van het Europese toernooi. Dat geldt ook voor Fenerbahçe, dat in eigen huis te sterk was voor BATE Borisov.

Liverpool - Zenit Sint-Petersburg 3-1
In een enerverende eerste helft kwam Liverpool door een fout van Jamie Carragher in de negentiende minuut op achterstand. De verdediger, die zijn 150e Europese duel afwerkte, speelde de bal te kort terug op José Reina. Hulk profiteerde en schoot het leer koeltjes in het doel: 0-1. Liverpool zorgde nog voor rust voor de ommekeer. Na een klein half uur spelen betekende een uitstekende vrije trap van Luis Suárez de gelijkmaker en op slag van rust sloegen the Reds wederom toe. José Enrique zette een goede één-twee met Jordan Henderson op en gaf voor op Joe Allen. De kopbal van de middenvelder werd gekeerd, maar in rebound was hij alsnog trefzeker.

Na de onderbreking drong Liverpool nog meer aan en hing de 3-1 nadrukkelijk in de lucht. In de openingsminuten van de tweede helft kon keeper Viatcheslav Malafeev ternauwernood een doelpunt van Suárez voorkomen. Na een klein uur spelen viel het derde doelpunt alsnog: een rake vrije trap van wederom Suárez was te machtig voor Malafeev: 3-1. Rodgers bracht Oussama Assaidi en Jonjo Shelvey in het veld en hoopte op een stunt in het restant van het duel. Met name Assaidi was bijzonder gretig en dat sorteerde effect op de aanvalspogingen van Liverpool.

Het spel ging in de laatste twintig minuten op en neer, met goede kansen voor beide ploegen. Hulk liet twee kansen onbenut, maar ook Suárez, Steven Gerrard, Daniel Agger en Shelvey treurden na een gemiste kans. In het restant van het duel kwam het scorebord niet meer in beweging. Dat zorgde met name bij Suárez voor frustratie. De Uruguayaan stampte op de rug van Tomas Hubocan en kan wellicht een straf van de Europese voetbalbond UEFA tegemoet zien.

Fenerbahçe - BATE Borisov 1-0
Fenerbahçe moest de wedstrijd in een leeg Sükrü Saracoglu Stadion afwerken omdat in het treffen met Borussia Mönchengladbach voorwerpen op het veld werden gegooid en Bengaals vuurwerk werd afgestoken. De Turken leken niet veel last te hebben van de afwezigheid van hun fans, want er werd prima gespeeld in de eerste helft. Door de 0-0 in Wit-Rusland moest er echter wel worden gescoord. De ploeg van Aykut Kocaman kreeg na twintig minuten een meevaller toen Dmitri Baga zijn tweede gele kaart pakte. Op slag van rust kwam de gastheer door een benutte strafschop van Cristian Baroni verdiend op voorsprong: 1-0.

De twaalfduizend supporters gingen buiten het stadion uit hun dak, maar zij beten in de tweede helft vooral op hun nagels. Moussa Sow kreeg nog een goede kans en Cristian trof voor een leeg doel de lat, maar in de laatste twintig minuten ging BATE Borisov met de numerieke minderheid vol in de aanval. Een uitdoelpunt zou voor de ploeg van Dirk Kuyt, voor wie bondscoach Louis van Gaal overigens kwam kijken, uitschakeling betekenen. De Gele Kanaries wisten toch te overleven en treffen nu het Tsjechische Viktoria Plzen, dat Napoli over twee duels overrompelde.