Liverpool klopt Dortmund na sensationele comeback

Gijs Freriks14 apr 2016, 22:57
Laatst bijgewerkt: 14 apr 2016, 22:57

Liverpool blijft in de race voor de eerste Europese hoofdprijs sinds het seizoen 2004/05. De Premier League-club keek donderdag al na acht minuten tegen een 0-2 achterstand aan tegen Borussia Dortmund, maar na een sensationele ommekeer werd het nog 4-3 op Anfield. Dejan Lovren maakte in de blessuretijd het winnende doelpunt. De heenwedstrijd in Westfalen was in een 1-1 gelijkspel geëindigd.

/

Liverpool moest voor het eerst sinds oktober 2014 (Real Madrid, 0-3) meer dan één thuisdoelpunt slikken in een Europese thuiswedstrijd. Simon Mignolet moest na vijf minuten voor het eerst vissen: hij had antwoord op een schot van Pierre-Emerick Aubameyang, maar was kansloos op de rebound van Henrikh Mkhitaryan. De international van Armenië maakte daarmee het snelste Europese doelpunt op Anfield sinds september 2001. Het stadion van Liverpool viel stil en na acht minuten leek het duel gespeeld. Dortmund schakelde na balverlies van de tegenstander snel om en maakte er 0-2 van.

Marco Reus speelde Aubameyang vrij, die Mamadou Sakho zijn hielen liet zien en de bal hoog in de korte hoek mikte. De Gabonees maakte zijn 37e doelpunt van het seizoen. Liverpool ging hierna pas persoonlijke duels winnen en werd ook een aantal keer gevaarlijk: Divock Origi zag een schot worden afgeblokt en mikte na 25 minuten naast, terwijl Alberto Moreno eveneens te hoog mikte en Adam Lallana flagrant over de bal maaide. In het vervolg van de eerste helft had Dortmund nog vaker kunnen scoren: Lukasz Piszczek’ voorzet bereikte niemand en Aubameyang mikte even later naast.

/

Liverpool moest in de tweede helft drie keer scoren om de volgende ronde te bereiken en de eerste lag er binnen vier minuten in. Emre Can zette Origi na een dubbele één-twee vrij voor het doel en de Belg prikte het leer onder Roman Weidenfeller door: 1-2. Jürgen Klopp en co gingen er plots weer in geloven, maar de euforie duurde niet lang. Dortmund maakte na een klein uur namelijk de 1-3: na een knappe doorsteekpass van Mats Hummels schoof Reus de bal voorbij Mignolet in de verre hoek. Klopp greep in en bracht Daniel Sturridge en Joe Allen binnen de lijnen.

The Reds hadden nog een half uur en deden na 66 minuten opnieuw wat terug: Philippe Coutinho knalde de bal na een fraaie aanval onhoudbaar voorbij Weidenfeller. Klopp zweepte het publiek nog maar eens op en Origi was dicht bij de gelijkmaker toen hij na een kleine zeventig minuten dertig centimeter over knalde. Het was uiteindelijk Sakho die de hoop weer helemaal deed oplaaien, want hij kopte uit een hoekschop netjes raak. Liverpool had nog maar een enkele treffer nodig, maar de klok tikte in het nadeel van de gastheer. In de blessuretijd kopte Lovren toch nog de 4-3 binnen.